Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Vliegramp Tripoli precies 10 jaar geleden: zó gaat het nu met enige overlevende Ruben (19)

Vliegramp Tripoli precies 10 jaar geleden: zó gaat het nu met enige overlevende Ruben (19)

Vliegramp Tripoli precies 10 jaar geleden: zó gaat het nu met enige overlevende Ruben (19)

Exact tien jaar geleden, op 12 mei 2010, vond een enorme vliegramp plaats: een toestel van Afriqiyah Airways stortte neer in de Libische hoofdstad Tripoli. De Nederlandse Ruben, toen slechts negen jaar oud, was van de 104 inzittenden – waaronder 70 Nederlanders – de enige die het drama overleefde. Het ‘wonder’ domineerde destijds wereldwijd de krantenkoppen. Hoe gaat het nu met hem?

Vliegramp Tripoli

Na een vakantie in Zuid-Afrika was Ruben met zijn ouders en broertje onderweg naar het Belgische Zaventem, toen het noodlot toesloeg. In de Libische hoofdstad Tripoli zou het vliegtuig een tussenstop maken, maar dat had door een fout van één van de piloten voor meer dan honderd reizigers een fatale afloop. Van de 104 passagiers werden er 103 van het leven beroofd. De enige die de crash overleefde, was de toen negenjarige Ruben. Door een brandweerman die toen ter plaatse was, werd opgemerkt dat het jochie nog ademde terwijl hij met riemen vast in zijn stoel zat.

Uit de publiciteit

Na de vliegramp en al het nieuws wat erover naar buiten kwam, hielden de oom en tante van Ruben hem bewust uit de publiciteit. “Om hem te beschermen”, liet zijn tante jaren geleden weten. “We proberen hem een veilige jeugd te geven.” Toine van de Sande, de 79-jarige opa van Ruben, noemt het “formidabel” dat de jongen op die manier kon opgroeien.

Gewone jongen

Volgens de opa van Ruben gaat het goed met hem. De jongen woont momenteel bij zijn oom en tante in de Betuwe en studeert. “Hij doet het goed op school”, vertelt de Tilburger aan AD. “Het is een gewone jongen.” Ook fysiek maakt hij het – ondanks dat zijn benen werden verbrijzeld bij de ramp – goed. “Hij zal geen topsporter worden, maar het gaat verder heel goed.”

Enige overlevende

Na hun vakantie zou Ruben samen met zijn broertje en ouders worden opgehaald door Toine en zijn vrouw. Toen opa en oma onderweg waren naar de Belgische luchthaven, hoorden ze op de radio over een ongeluk in Tripoli. Eenmaal aangekomen op het vliegveld bleek het toestel waar hun dochter met haar gezin in zat, zo’n anderhalf uur vertraging te hebben. “Ik zei nog tegen mijn vrouw: dan zal er wel iets ergs gebeurd zijn”, aldus Van de Sande tegenover de krant. Het stel werd even later apart genomen en kreeg toen het vreselijke nieuws te horen. “Ze wisten wel meteen te vertellen dat Ruben de enige overlevende was”, vertelt de opa. Ook kreeg het koppel te horen dat hun zoon inmiddels al onderweg was naar Tripoli. Daar werd hij met een regeringsvliegtuig naartoe gebracht om de lichamen te identificeren en bij Ruben te kunnen zijn. “Die hadden ze op de één of andere manier snel weten te bereiken.”

Herstel

Ruben lag na de vliegramp maanden in het ziekenhuis. Hierna kwam hij terecht bij de zus van zijn vader, in de Betuwe. Hier groeide hij op; samen met zijn oom en tante, en hun drie kinderen. Het herstel van de toen negenjarige jongen verliep verbazingwekkend soepel: al na een jaar kon hij weer lopen, en werden de laatste schroeven en plaatjes uit zijn benen verwijderd.

Online herdenking

In verband met het coronavirus wordt vandaag online stilgestaan bij de vliegramp. Voor de herdenking heeft de Stichting Vliegramp Tripoli aan nabestaanden gevraagd om persoonlijke items op te sturen. Deze spullen zullen volgens de opa van Ruben, die voorzitter is van de stichting, worden neergelegd bij het monument in Nieuwegein. Ook zullen de namen van alle slachtoffers de revue passeren. “Ongeloof, boosheid en geen afscheid kunnen nemen blijven voor veel nabestaanden pijnpunten in de verwerking”, aldus Toine, die nabestaanden oproept om op het moment van de herdenking een kaars aan te steken. “In die zin herkennen wij veel in wat nabestaanden van coronaslachtoffers nu doormaken. Door virtueel samen te komen kunnen we elkaar steun geven.”

Nieuwegein

Wat Ruben ervan vindt dat zijn opa zich inzet voor deze stichting? “Daar hebben we het eigenlijk nooit over. Voor mijzelf gold: ik kan voor mijn dochter, ons kleinkind en onze schoonzoon niks meer betekenen, maar wel nog wat doen voor de nabestaanden”, zegt Van de Sande erover. Wel was Ruben vorig jaar bij de herdenking in Nieuwegein. “Het was heel lang ook te pijnlijk voor de nabestaanden om een overlevende te zien.”

Zware rugzak

Niet alleen op 12 mei staat Toine van de Sande zo stil bij de vliegramp in Tripoli. “Ik brand nog bijna elke dag een kaarsje bij hun foto’s. En we gaan ook nog geregeld naar de begraafplaats waar de urn met hun as staat. Wat er gebeurd is, is een zware rugzak die we de rest van ons leven meedragen.”

Lees ook
Vijf ervaren surfers omgekomen bij tragedie in Scheveningen: ‘Was zeeschuim de boosdoener

Oorzaak vliegramp

In 2010 stortte het vliegtuig waarin Ruben en zijn familie zaten neer in Tripoli. De oorzaak van de ramp? Uit grondig onderzoek door een Libische commissie bleek dat de piloten niet goed samenwerkten, en daarnaast slecht getraind en vermoeid waren. De bemanningsleden zouden door laaghangende bewolking pas laat door hebben gehad dat het toestel in een rap tempo de grond naderde. Ze zouden nog geprobeerd hebben om in te grijpen, maar dat mocht helaas niet baten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl, RTL Nieuws | Beeld: ANP