Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Vierduizend patiënten wachten op hartoperatie vanwege overvolle ic’s: ‘Soms houdt 1 patiënt een ic-bed 3 weken bezet’

Vierduizend patiënten wachten op hartoperatie vanwege overvolle ic’s: ‘Soms houdt 1 patiënt een ic-bed 3 weken bezet’

Vierduizend patiënten wachten op hartoperatie vanwege overvolle ic’s: ‘Soms houdt 1 patiënt een ic-bed 3 weken bezet’

Vandaag is bekend geworden dat bijna vierduizend patiënten wachten op een hartoperatie sinds de coronapandemie is uitgebroken. Hartchirurgie komt steeds meer in de knel vanwege intensive care’s die vol liggen met coronapatiënten. 

Uitgestelde hartoperatie

De Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT) zegt dat bijna vierduizend patiënten nog wachten op een behandeling sinds het begin van de coronapandemie. Steeds meer coronapatiënten komen op de intensive care’s terecht, patiënten die ic-bedden bezet houden voor soms wel drie hele weken. Voornamelijk hartchirurgie lijdt hieronder. Dit omdat patiënten na een hartchirurgische operatie zorg nodig hebben op een intensive care. “Daarmee ‘concurreert’ de hartchirurgie dus een-op-een met andere ic-behoeftige zorg, zoals de zorg voor coronapatiënten”, legt Jerry Braun uit, die voorzitter is van de NVT.

De toename van de coronapatiënten op de intensive care’s zorgt ervoor dat doktoren wéér zorg moeten uitstellen. Directeur Floris Italianer van de Hartstichting maakt zich zorgen, omdat nu al meldingen binnen komen van behandelingen die niet door kunnen gaan. “Dit gaat ten koste van de gezondheid van hart- en vaatpatiënten”, zegt hij. De Hartstichting zegt dat het hierdoor niet mogelijk is om de noodzakelijk zorg voor hartpatiënten te kunnen leveren.

Lees ook
Mogen we straks wel Sinterklaas en Kerstmis vieren met de nieuwe coronamaatregelen?

Onrust

Veel hart- en vaatpatiënten zijn bang voor uitstel van hun operaties. Deze angst is logisch, aangezien de gevolgen van uitstel ernstig kunnen zijn. “Voor veel hart- en vaatziekten geldt: hoe eerder klachten worden opgespoord en behandeld, hoe beter de kwaliteit van leven”, zegt Italianer. Het kan zo ver gaan dat straks zorgpersoneel belangrijke keuzes moet gaan maken over de bezetting van ic-bedden. “Als er onvoldoende personeel en capaciteit is, mede vanwege het grote aantal coronabesmettingen, moeten er keuzes worden gemaakt. De Hartstichting vindt dat we als samenleving de gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben de reguliere zorg toegankelijk te houden”, aldus Italianer.

Momenteel liggen er 220 coronapatiënten op de intensive care in Nederland. Het opschalen van de ic-capaciteit is geen optie, zeggen zowel ic-afdelingshoofden als de Nederlandse zorgautoriteit. Er is een personeelstekort bij ic’s en veel zorgpersoneel loopt tegen een burn-out aan. De Hartstichting roept mensen dan ook op om zich te laten vaccineren tegen corona, zodat de zorg van andere patiënten niet verder in gevaar komt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images