Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > De verkiezingen komen eraan: dít moet je als ouders weten voordat je gaat stemmen

De verkiezingen komen eraan: dít moet je als ouders weten voordat je gaat stemmen

De verkiezingen komen eraan: dít moet je als ouders weten voordat je gaat stemmen

Ouders die nog niet weten op welke partij ze moeten stemmen bij Tweede Kamerverkiezingen in maart, en met kinderen onder de achttien jaar, kunnen voortaan terecht bij een nieuwe kieswijzer: Kieswijs Ouders. De organisaties Ouders & Onderwijs en Stichting Voor Werkende Ouders ontwikkelden deze specifieke stemhulp, omdat deze groep ‘niet alleen voor zichzelf stemt, maar ook voor de toekomst van hun kinderen’.

Van verlofregelingen tot kinderopvang

In de kieswijzer zijn politieke standpunten te vinden die interessant zijn voor ouders met thuiswonende kinderen. Bijvoorbeeld over het lerarentekort, de omvang van schoolklassen, de toegankelijkheid van de kinderopvang en verlofregelingen. Maar ook thema’s als zorg, economie en milieu komen aan bod. Door twintig vragen in te vullen weten ouders welke partij bij hun gezin past, stellen de organisaties.

Een stem voor de jongsten

Nederland telt ruim 3,3 miljoen kinderen onder de achttien jaar. Zij mogen nog niet stemmen. Hun ouders maken bijna een kwart van de totale kiezers uit. “Logisch dus dat de politiek aandacht besteedt aan thema’s die voor ouders belangrijk zijn”, zeggen de makers van de kieswijzer. Ouders van NU zette onlangs op een rijtje hoe de verschillende partijen over de belangrijkste ouder-gerelateerde zaken denken. We lichten enkele zaken uit.

De pil, ivf en gezag

Zo vinden PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren (PvdD) en D66 dat de pil gratis moet worden voor iedereen. D66 wil daarnaast meer onderzoek naar andere vormen van anticonceptie, waaronder de mannenpil en niet-hormonale vormen, en is de partij voor een volledige vergoeding van draagmoederschap via ivf. Daarbij hoort ook een modernisering van het familierecht, met een wettelijke regeling voor meerouderschap en automatisch gezag voor degene die het kind erkent als de moeder daarmee niet getrouwd is. De VVD vindt dat single vrouwen en lesbische paren, net als heterostellen nu, geen eigen bijdrage meer hoeven te betalen voor ivf en wil dat de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) voor iedereen vergoed wordt. Dat laatste wil D66 ook. Forum voor Democratie (FVD) gaat een stap verder en wil geen beperking meer van het aantal ivf-pogingen voor vrouwen tot 45 jaar.

Discriminatie en abortus

Zwangerschapsdiscriminatie moet strenger worden aangepakt, vinden PvdA, GroenLinks en D66. Diezelfde partijen vinden ook dat abortus makkelijker moet worden, door onder andere de abortuspil verkrijgbaar te maken bij de huisarts en abortus uit het strafrecht te halen. De SGP wil abortus juist verbieden, maar wil meer onderzoek naar prenatale en neonatale screening. De Partij voor de Dieren wil een campagne om borstvoeding te stimuleren en wil dat lactatiekundige zorg in het basispakket wordt opgenomen.

Gratis kinderopvang

Eindelijk staat gratis kinderopvang, een kritiek punt sinds de omstreden toeslagenaffaire, in meerdere verkiezingsprogramma’s. D66 en de Partij voor de Dieren pleiten voor vier dagen per week gratis opvang voor alle kinderen tot vier jaar. GroenLinks voegt daar nog gratis buitenschoolse opvang (BSO) aan toe. De PvdA wil ook gratis opvang voor kinderen tot vier jaar, maar zou graag zien dat ouders die daartoe in staat zijn een kleine eigen bijdrage leveren aan de BSO.

Systeem op de schop

Ook 50PLUS en DENK willen gratis kinderopvang, maar DENK wel alleen voor lagere en middeninkomens. De SP vindt dat kinderen vanaf 2,5 jaar drie dagen per week gratis naar de peuterspeelzaal zouden moeten kunnen gaan, en wil de overige kinderopvang niet gratis, maar wel een stuk goedkoper maken. Dat laatste willen de ChristenUnie en de VVD ook, al wil de laatste partij dat alleen voor de middeninkomens. Het CDA is niet voor gratis opvang, maar wil wel dat het huidige systeem flink op de schop gaat door onder meer de opvang rechtstreeks te betalen aan de instellingen. Hier pleiten overigens de meeste partijen voor.

Verlof

Partners mogen sinds juli 2020 na de geboorte van hun kind al zes weken geboorteverlof nemen, waarvan vijf weken tegen zeventig procent van hun salaris. Meerdere partijen zijn voor verdere uitbreiding hiervan. De SP betaalt die zes weken volledig door. De PvdA en de PvdD willen drie maanden volledig doorbetaald verlof voor beide ouders. D66 geeft tien weken geboorteverlof tegen zeventig procent van hun loon, maar mensen met een lager inkomen krijgen honderd procent doorbetaald. GroenLinks wil ook tien weken geboorteverlof voor partners, waarvan drie weken volledig en zeven weken deels doorbetaald. Werkende ouders krijgen daarnaast recht op negen weken volledig betaald ouderschapsverlof, op te nemen in de eerste negen maanden na de geboorte van het kind. Ook DENK wil het betaalde geboorteverlof uitbreiden.

Lees ook
Barry Atsma geniet van éxtra lang vaderschapsverlof, maar is wél ‘de sjaak’: ‘Best vermoeiend en intensief’

Verlofpot

De VVD breidt het verlof niet uit, maar wil voor werknemers één grote verlofpot maken waaruit ze zowel (mantel)zorg-, geboorte- als ouderschapsverlof kunnen opnemen. Ook de ChristenUnie en het CDA vinden het verlof prima zoals het nu is, maar pleiten voor een uitbreiding van het ouderschapsverlof. Ouders zouden tot hun twaalfde (CU) en achttiende (CDA) verjaardag van hun kind ouderschapsverlof moeten kunnen opnemen. Nu kan dat nog tot acht jaar.

Lees hier meer over de voor ouders interessante standpunten van de verschillende partijen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NU.nl | Beeld: Minnie Zhou via Unsplash