Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Ongevaccineerd en wil je op vakantie? Vanaf 1 oktober is een test niet meer gratis

Ongevaccineerd en wil je op vakantie? Vanaf 1 oktober is een test niet meer gratis

Ongevaccineerd en wil je op vakantie? Vanaf 1 oktober is een test niet meer gratis

Op reis zonder vaccinatie? Let dan goed op, want vanaf 1 oktober zijn de antigeen en PCR-testen niet meer gratis wanneer je op reis gaat. Houd daarom naast een ‘dure’ vakantie rekening met flinke kosten voor testen. Wij snappen dat dit vragen oplevert, lees mee en krijg meer duidelijkheid over de veranderende situatie.

Betalen?

Eerder dit jaar werd aangekondigd dat voor de zomer er gratis reis testen zouden zijn in de periode van 1 juli tot 31 augustus. Dit werd al met een maand verlengd. De reden van deze actie was dat iedereen die nog geen kans op een volledige vaccinatie had gehad toch de kans te geven om ‘makkelijk’ en vooral goedkoop op vakantie te kunnen.

De voorwaarde van veel landen voor het binnentreden van het land was dat je volledig gevaccineerd moest zijn of een negatieve test moest hebben.  Maar daar is een einde aangekomen, op de site van de Rijksoverheid is nu te lezen: ‘Voor afspraken vanaf 1 oktober kunt u terecht bij een zelfgekozen testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. Deze kosten betaalt u zelf”

De gratis reistest verdwijnt, omdat iedereen op dit moment de kans heeft gehad om volledig gevaccineerd te zijn. Ook voor toegang tot horeca of evenementen heb je een volledige vaccinatie of negatief test bewijs nodig, deze blijven wel gratis.

De kosten

De kosten voor het testen verschillen per test organisatie. Een PCR-test kost snel €69, €79,95 of  soms zelfs 95 euro, een sneltest vaak tegen de 39 euro. Daarmee kan een vakantie een stuk duurder uitpakken dan je van te voren had bedacht.

Testlocaties

Bij aanbieders zoals bij coronalab, spoedtest.nl en travelclinic, maar ook andere commerciële aanbieders kun je straks terecht voor een reistest. De meeste testlocaties zijn te vinden in grote of middelgrote steden in Nederland. Je moet er soms dus wel wat voor doen om naar een testlocatie te komen.

Let goed op welke test je gaat doen voor je op reis gaat. Bij een gratis test via Testen voor Toegang zitten veel haken en ogen, zegt woordvoerder Annerijn Vink van het Ministerie van Volksgezondheid.

“Ten eerste is dat niet de bedoeling en ten tweede weet je daar niet welke test je krijgt, antigeen of PCR-test. Sommige landen vragen bijvoorbeeld wel specifiek om een PCR-test, terwijl bij Testen voor Toegang een mix wordt gebruikt van de testen. Ook weet je dan niet precies wanneer je de uitslag krijgt.”

Lees ook
Hannah deelt foto van lichaam vóór en na coronavaccinatie

Test landen

Wil je op reis dan ben je op dit moment voor alle landen in Europa een negatieve test nodig, tenzij je volledig gevaccineerd bent. Wel zit er verschil tussen landen. In Belgie bijvoorbeeld geldt voor reizigers uit Flevoland, Friesland en Zuid-Holland een PCR-test of volledige vaccinatie als je langer dan 48 uur blijft. Nederlanders hebben in Frankrijk allemaal een negatieve test of vaccinatiebewijs nodig. Wees voorbereid wanneer je op reis gaat en houdt via ANWB bij waar je welk coronabewijs nodig hebt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images