Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Rijexamen doen? Niet één maar twee rijscholen moeten goedkeuring geven

Rijexamen doen? Niet één maar twee rijscholen moeten goedkeuring geven

Rijexamen doen? Niet één maar twee rijscholen moeten goedkeuring geven

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vindt dat er verandering moet komen in het rijexamen. Examinatoren moeten te vaak ingrijpen tijdens het rijexamen omdat kandidaten in veel gevallen slecht voorbereid zijn om de weg op te gaan. Het plan is om voor kandidaten die in de toekomst praktijkexamen willen afleggen, hun rijgedrag door twee rijscholen te laten goedkeuren. 

Gevaarlijk rijgedrag

CBR-baas Alexander Pechtold vertelt dat examinatoren ongeveer 3.000 keer per jaar een rijexamen moeten stilleggen, omdat kandidaten te gevaarlijk rijgedrag vertonen. “Dat zegt veel”, zegt Pechtold in De Telegraaf. Deze gevaarlijke situaties komen volgens het CBR doordat mensen les krijgen van ‘prijsvechters’ onder de rijscholen, die voor zo min mogelijk geldt examens aanbieden. “We willen ernaar toewerken dat dit niet meer mogelijk is en dat alleen nog kandidaten op de rijexamens komen die goed voorbereid zijn en een echte kans maken om het roze kaartje te bemachtigen”, vertelt Alexander.

Collegiale gereedheidsverklaring

Het CBR wil samen gaan werken met rijscholen die in bezit zijn van een zogenaamd ‘collegiale gereedheidsverklaring’. Dit houdt in dat als een rijschool een kandidaat klaar vindt voor een praktijkexamen, die eerst nog een les bij een andere rijschool moet nemen. Dit betekent dat de kandidaat door twee rijscholen goedgekeurd moet worden voordat diegene het praktijkexamen mag afleggen.

Lees ook
Onderzoek wijst uit: leg je hand tijdens het autorijden nooit op de versnellingspook

Verhoogd slagingspercentage

“Als je twee handtekeningen op de aanvraag hebt staan, kan er een datum worden geprikt”, legt Pechtold uit. “Dat gaat helpen om vooral leerlingen te selecteren die echt kans maken om te slagen.” Niet alleen het slagingspercentage zal omhoog gaan door het plan, hoopt het CBR, maar ook de wachttijden voor een examen moeten erdoor afnemen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL nieuws | Beeld: Getty Images