Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Onze wekkers zijn al gezet: komende nacht veel vallende sterren te zien (en later deze week nóg meer)

Onze wekkers zijn al gezet: komende nacht veel vallende sterren te zien (en later deze week nóg meer)

Onze wekkers zijn al gezet: komende nacht veel vallende sterren te zien (en later deze week nóg meer)

Ben je laatst in de holst van de nacht uit bed gekropen om de ‘roze supermaan’ te zien en kun je geen genoeg krijgen van die bijzondere natuurverschijnselen? Zet dan vannacht maar opnieuw de wekker, want dit keer kun je je laten verwonderen door een ware regen van vallende sterren.

Vallende sterren

Volgens Weeronline zijn er komende nachtveel vallende sterren boven Nederland te zien. Dat komt doordat de meteorenzwerm Lyriden deze week de aarde passeert. Smaakt dat sterrenkijken van vannacht naar meer? Zorg dan dat je in de nacht van dinsdag op woensdag weer even naar buiten kijkt, want dan vindt het hoogtepunt plaats en zijn er naar verwachting maar liefst tien tot twintig zichtbare meteoren.

Schone lucht

De vallende sterren zijn volgens Weeronline waarschijnlijk goed te zien, omdat het helder is. Als we de voorspellingen mogen verwachten, hangt er in de nacht van dinsdag op woensdag geen enkele bewolking. Ook staat er een droge en stevige oostenwind die er voor zorgt dat de lucht extra schoon is. “Dit zijn ideale omstandigheden om naar de sterren te kijken”, zegt het weerplatform.

Donker plekje opzoeken

Om 4.00 uur zijn de meeste meteoren te zien. Het beste zicht is er in oostelijke of zuidoostelijke richting. “Om de vallende sterren te zien hoef je niet op pad. Je kunt ze gewoon vanuit je eigen woonplaats bekijken. Zorg er wel voor dat je een donker plekje opzoekt”, adviseert Weeronline. “De verlichting van steden en kassen belemmert namelijk het zicht op de zwakste meteoren.”

Lyriden

De Lyriden vormen waarschijnlijk de oudste meteorenzwerm die we als mens kennen. 2.600 jaar geleden werd er al melding gemaakt van de groep vallende sterren. De Lyriden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld “Lier”, waar ze vanaf lijken te komen. Meteorenzwermen komen van kometen af. De Lyriden zijn afkomstig van de komeet ‘C/1861 G1 Thatcher’.

Lees ook
Match made in heaven? Déze sterrenbeelden worden snel verliefd op avontuurlijke types

Streep van licht

Een vallende ster is een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt. Vervolgens botst het met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op ongeveer honderd kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits die we vanaf de grond kunnen zien als een streep van licht.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock