Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Vader omgekomen Roos (19) schreeuwt tramschutter Utrecht toe in rechtszaal

Vader omgekomen Roos (19) schreeuwt tramschutter Utrecht toe in rechtszaal

Nieuws & Maatschappij
Vader omgekomen Roos (19) schreeuwt tramschutter Utrecht toe in rechtszaal

De vader van een van de omgekomen slachtoffers heeft verdachte Gökmen T. (37) toegeschreeuwd toen hij de zaal verliet na de eerste inleidende zitting. ‘Lafaard, lafaard, een varken ben je.’

Uitbarsting

De man verloor zijn dochter Roos Verschuur (19) door de schietpartij in en bij een tram in Utrecht. Toen de vader opsprong, wilde T. net tegen de rechtbank zeggen dat “jullie minder waard zijn dan…”

Enige dode in de tram

Verschuur werd neergeschoten in de tram, waar volgens het Openbaar Ministerie één dodelijk slachtoffer viel. Daarna is de schutter naar buiten gegaan en schoot hij daar op vluchtende passagiers en voorbijgangers.

‘Ik erken jullie wetten niet’

Advocaat Sébas Diekstra (rechts), die vader René Verschuur (links) bijstaat, begrijpt dat hij zijn enorme woede uitte toen T. wegliep. Wat T. zei op de extra vragen die de voorzitter van de rechtbank stelde, maakten de nabestaanden meer duidelijk hoe T. erin staat, aldus de advocaat. Gökmen T. blijft namelijk bijstand van een advocaat weigeren. “Ik ben geen democraat”, zei hij maandag tegen de rechtbank in Utrecht. “Ik erken jullie wetten niet, jullie rechtbank ook niet.” T. stond als enige niet op toen de rechters de zaal binnenkwamen. Af en toe keek hij onderzoekend naar achteren de zaal in.

Vader Verschuur en advocaat Sébas Diekstra arriveren bij de rechtbank:

vader slachtoffer tramschutter

Zwijgrecht

T. zei “het probleem” niet te zien. “Ik heb al bekend.” Daarna beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Op de vraag van de rechter waarom hij dat deed, antwoordde hij niet. Daarna gaf hij toch weer antwoord op enkele vragen. Een aantal vragen beantwoordde hij met tegenvragen. Rechtbankvoorzitter Ruud Veldhuisen: “U spreekt heel veel woorden maar geeft geen antwoord op mijn vragen. U geeft bespiegelingen op hoe de wereld in elkaar zit.”

Lees ook
Aanslag Utrecht eist vierde leven: één van zwaargewonden overleden

Volgende zittingen

In de zaal waar T. zat, zaten achter de vele journalisten ook nabestaanden, sommigen hevig geëmotioneerd. T. liep rustig tussen agenten de zaal uit. Hij had vlak daarvoor aangegeven dat hij de komende, eveneens inleidende zittingen, ook niet wilde bijwonen. De Utrechter wilde maandag ook niet verschijnen maar werd vooraf door de rechtbank verplicht te komen. In september en december zijn de volgende inleidende zittingen gepland. De inhoudelijke behandeling is mogelijk begin volgend jaar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laeticia Van Leeuwen (@laeticiaaa__) op

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee