Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Gronings dorp opgeschrikt door aardbeving met een kracht van 2.5: ‘Dit went nooit’

Gronings dorp opgeschrikt door aardbeving met een kracht van 2.5: ‘Dit went nooit’

Gronings dorp opgeschrikt door aardbeving met een kracht van 2.5: ‘Dit went nooit’

Maandagochtend werden bewoners van het Groningse dorp Zeerijp wakker geschud door een aardbeving met een magnitude van 2.5. Tientallen mensen voelden hun huizen trillen door de beving.

Aardbeving in Zeerijp

Iets voor 5:00 vond de aardbeving plaats in Zeerijp, een dorpje in de buurt van Loppersum, meldt het KNMI. Loppersum wordt al jarenlang geteisterd door aardbevingen. Tientallen mensen merkten dat de muren beefden en dat daken lawaai maakten als gevolg van de beving. Hoeveel schade de aardbeving heeft veroorzaakt aan de huizen in de omgeving is nog onduidelijk. Een woordvoerder van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zegt dat het moeilijk is om te bepalen hoeveel schade er is geleden door deze specifieke aardbeving. Dit komt omdat er wekelijks honderden schademeldingen gedaan worden en lang niet iedereen direct aardbevingsschade aan hun huis meldt na een beving.

“We kijken meestal naar het gemiddelde aantal meldingen van de afgelopen 24 uur in het getroffen gebied. Als we dan na een beving een toename van het gemiddelde zien, weten we dat dit waarschijnlijk door de beving komt”, zegt de woordvoerder. Over het algemeen leiden aardbevingen van deze grootte niet tot honderden extra meldingen, aldus het IMG.

Lees ook
Lotte maakte een zware aardbeving mee: ‘Borden vlogen door het restaurant’ 

Aardbevingen in Groningen

Vanwege de jarenlange gaswinning in Groningen zijn er veel aardbevingen in deze provincie. Veel mensen in de provincie zijn de dupe van deze aardbevingen, aangezien veel huizen (zwaar) beschadigd raken door de bevingen. De zwaarste aardbeving ooit gemeten was in 2012 in Huizinge. Die beving had een magnitude van maar liefst 3.6.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Bron: Unsplash