Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > België overspoeld met Nederlanders: topdrukte bij zuiderburen vanwege Nederlandse toeristen

België overspoeld met Nederlanders: topdrukte bij zuiderburen vanwege Nederlandse toeristen

België overspoeld met Nederlanders: topdrukte bij zuiderburen vanwege Nederlandse toeristen

Nederlanders gaan massaal naar België door de lockdown. In België zijn de horeca en winkels wel gewoon open. De meeste Nederlanders nemen een bezoek aan de Belgische stad Antwerpen. De Belgen zijn erg dankbaar voor alle extra omzet. “Omzet is omzet en dat kunnen we goed gebruiken.”

De grens over

Vorige week deed premier Rutte een oproep: “Ga niet naar België”. Hiermee probeerde hij duidelijk te maken dat de Nederlanders niet de grens over moeten gaan om steden te bezoeken of om te shoppen. Echter luisterden veel Nederlanders hier niet naar. Groepen jongeren reizen af naar het mooie Antwerpen om daar in de kroeg hun biertje te nuttigen. Parkeerplaatsen staan vol met Nederlandse auto’s en in de winkels hoor je veel Nederlandse stemmen.

Omikronvirus

België is niet helemaal vrij van maatregelen. De horeca moet bijvoorbeeld om 23:00 uur dicht, maar volgens veel Nederlanders veel beter dan Nederland. Dat veel Nederlanders de horeca over de grens opzoeken doet pijn voor de horecamagnaat Khalid Oubaha. Khalid is eigenaar van onder meer Heidi’s Skihut en van de Drie Gezusters in Nijmegen. De horecamagnaat heeft 23 horecabedrijven, die al bijna twee jaar dicht zitten. Ook hij brengt een bezoekje aan Antwerpen, waar alles bijna normaal lijkt. “Het is hier echt een gekkenhuis. De zaken zitten gewoon vol, binnen en buiten. Het is alsof het zaterdag is, zo druk”, concludeert Oubaha.

Doe het niet

Niet alleen Mark Rutte waarschuwt om de grens over te gaan. Ook De Belgische gouverneur Cathy Berx van de provincie Antwerpen deed een oproep aan haar noorderburen “Zak niet af naar hier”. Berx is bang dat ook zij last gaan krijgen van het omikronvirus door de snelle verspreiding. Met haar oproep wil ze voorkomen dat ook Antwerpen in lockdown moet.

Haar oproep werkte net als die van Rutte niet. Volle treinen reizen af naar België en binnen no-time is er een topdrukte in de stad. De Belgische gouverneur noemde in een radio-interview het gedrag ‘niet erg sociaal, solidair of verstandig’.

Dagjesmensen

Om de dagjesmensen uit Nederland tegen te houden hebben ze geen juridische instrumenten, zegt Berx.”Ik zou denken dat de oproep van Rutte nog veel meer impact heeft dan die van een gouverneur van Antwerpen.” Eigenaren en personeel van winkels, cafés en restaurants zien de topdrukte als iets positiefs. “Omzet is omzet en dat kunnen we hard gebruiken”, vertelt de caissière van de H&M in Antwerpen. Nu er in Nederland niks te halen valt wordt er in België flink wat geld uitgegeven.

Ook het barpersoneel van een café op de Groenplaats is het met de caissière eens. “Vooral jammer dan we om 23.00 uur moeten sluiten, anders denk ik dat veel Hollanders hier oud en nieuw kwamen vieren.”

Lees ook
Semmy kocht een coronahond: ‘Misschien hebben we te impulsief gehandeld’

Het verkeer

Er is bijna geen plek meer in de parkeergarages en daarom is de politie in actie gekomen om het verkeer goed op gang te houden, meldt Persbureau Belga. Zij dirigeren de auto’s uit het centrum en sturen ze naar parkeerplaatsen aan de rand van de stad.

Naast de horeca, winkels en café zijn er ook een aantal Nederlanders die naar de bioscoop willen. Helaas zijn deze ook sinds 26 december dicht. “Dat wisten we niet. Echt? We dachten dat hier alles mocht. We wilden Spiderman zien.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images