Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Rutte houdt toespraak vanuit Torentje: gaat Nederland grotendeels opnieuw op slot?

Rutte houdt toespraak vanuit Torentje: gaat Nederland grotendeels opnieuw op slot?

Rutte houdt toespraak vanuit Torentje: gaat Nederland grotendeels opnieuw op slot?

Premier Mark Rutte houdt maandag om 19.00 uur, in plaats van de eerder geplande persconferentie van dinsdag, een toespraak vanuit het Torentje. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst. Naar alle waarschijnlijkheid heeft Rutte geen gezellig nieuws… Het is de tweede keer dit jaar dat de minister-president een toespraak over de coronacrisis houdt vanuit het Torentje.

Zware maatregelen verwacht

Het kabinet neemt maandag besluiten over nieuwe, zware maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. In de ochtend is er crisisoverleg met bewindslieden die het meest bij de crisis zijn betrokken. Zij zullen de voorstellen bespreken die zondag in het Catshuis op tafel kwamen en die daarna verder zijn uitgewerkt door ambtenaren. Aansluitend neemt het kabinet daarover besluiten tijdens een extra ingelaste ministerraad.

Winkels dicht

Het is vrijwel zeker dat een groot deel van de winkels moet sluiten. Premier Mark Rutte liet dat vorige week al als optie doorschemeren. De invulling daarvan kan nog alle kanten op, zoals welke winkels precies en hoe lang. Ook over andere maatregelen die in het vizier liggen, is het nog niet duidelijk. Het gaat mogelijk om hernieuwde sluitingen van musea, bioscopen, theaters en andere evenementen. Ook scholen zouden een langere kerstvakantie kunnen invoeren, maar het is nog niet duidelijk of het kabinet dat besluit, wanneer het dan zou ingaan, hoe lang en om welke scholen het gaat. Ook wordt er nagedacht over het invoeren van een avondklok voor in ieder geval Oud & Nieuw. Of contactberoepen zoals de kapper ook weer stil komen te liggen, is afwachten.

‘Ernstige situatie’

Maandagochtend zei coronaminister Hugo de Jonge voorafgaand aan een spoedoverleg dat de situatie “ernstig” is en er volgens hem meer nodig is. Uiteraard kijkt het kabinet naar maatregelen die Duitsland neemt, zei hij, maar “wij hebben wel echt te maken met de Nederlandse situatie”. In Duitsland geldt vanaf aanstaande woensdag een strenge lockdown, waarbij niet-essentiële winkels dichtgaan en ook scholen de deuren sluiten.

‘Vier tot zes weken noodzakelijk’

Voor hoe lang de te verwachten nieuwe regels gaan duren, is nog onbekend, maar verschillende corona-experts denken dat een lockdown van bijvoorbeeld ‘maar’ twee weken de huidige situatie niet kan rechttrekken. “Zelfs met een of twee weken lockdown gaat dit niet meer over”, aldus hoogleraar epidemiologie Marc Bonten in de Volkskrant. “Je moet eerder denken aan vier tot zes weken, en dan is de winter nog niet eens voorbij.” De verspreiding van het virus zou sneller gaan in de winter en met de wetenschap dat er een vaccin in aantocht is, zouden mensen zich minder strak aan de regels houden.

Lees ook
Verborgen gevaar én valkuil: zóveel mensen zonder coronaklachten blijken tóch besmet met het virus

Weer richting 10.000 besmettingen

Het aantal coronabesmettingen neemt sinds begin deze maand weer toe. De afgelopen week was er een flinke stijging en zondag tikte het aantal nieuwe coronabesmettingen bijna de 10.000 weer aan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP |Beeld: iStock