Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Tóch de deur uit met de extreme gladheid? Zó zorg je dat heelhuids weer thuis komt

Tóch de deur uit met de extreme gladheid? Zó zorg je dat heelhuids weer thuis komt

Nieuws & Maatschappij
Tóch de deur uit met de extreme gladheid? Zó zorg je dat heelhuids weer thuis komt

Na een week lang winterpret is de dooi nu toch echt ingezet en valt er in plaats van sneeuw weer oud-Hollandse regen uit de lucht. Omdat het daardoor spek- en spekglad kan worden wordt aangeraden niet de weg op te gaan. Wie toch de deur uit moet, kan dat maar beter goed voorbereid doen. Met deze tips voor de benenwagen, de fiets én de auto is de kans het grootst dat je er zonder kleerscheuren van afkomt.

Tips tegen uitglijden

De ijzel ontstaat vandaag doordat het van west naar oost flink gaat regenen in ons land. Zodra de regen op het wegdek valt, bevriezen de druppels, waardoor er spiegelgladde wegen ontstaan. Door bepaalde voorzorgsmaatregelen te treffen, kun je voorkomen dat je valt, uit- of wegglijdt, en als je toch een klapper maakt, zijn er ook manieren waarop je de schade aan jezelf kunt beperken. Een klein overzicht.

Lopend de deur uit

Spelregel één: draag schoenen met een goed profiel onder de zool. Heb je deze niet in de kast staan? Dan kan het helpen om je (bijvoorbeeld ‘leren’) zool licht op t schuren met een schuurpapiertje. Andere mogelijkheden om meer grip mee te creëren zijn het tapen van de schoenzool of het dragen van een sok óver je schoenen. Let bij deze laatste optie wel op, want de sok kan mogelijk bevriezen, wat het geheel weer gevaarlijker maakt.

Dan: hoe kun je je het beste voortbewegen? Nou, door te lopen als een pinguïn. Ziet er natuurlijk een beetje mal uit, maar dit loopje krijgt je waarschijnlijk wel ongeschonden van A naar B. Loop buiten met je voeten en armen een beetje wijd en je knieën enigszins gebogen. Leun je met gewicht licht voorover en zet kleine stapjes. Ga je toch onderuit? Probeer dan snel je kin op je borst te drukken, zodat je hoofd niet op de stoep klettert. Simpel, maar het kan je zomaar een tripje eerste hulp besparen.

Met de fiets de weg op

Gelukkig zijn veel straten en fietspaden afgelopen week al ontdaan van sneeuw en ijs, waardoor er veelal gewoon probleemloos gereden kan worden. Toch kunnen lokale wegen waar minder of niet gestrooid en geschept is in ijsbanen veranderd zijn. Durf je het aan op de fiets? Laat voor je vertrekt wat lucht uit je banden lopen voor meer grip op de weg. En net als bij schoenen geldt: hoe meer profiel op je banden, hoe beter.

Lees ook
Drie laagjes-systeem: zo trotseer je makkelijk én zonder kippenvel de winterse kou

Met de auto op pad

Denk je met winterbanden goed te zitten vandaag? Helaas, op écht gladde weg slip je daar net zo hard mee weg als met gewone banden. Wie sneeuwkettingen in huis heeft, doet er dan ook verstandig aan deze in de auto te leggen voor je weet maar nooit. Zo voorkom je dat je überhaupt niet van je parkeerplek afkomt, maar is de kans ook groter dat je zelf weg kunt komen wanneer je bijvoorbeeld de berm inglijdt of tegen een stoeprand knalt.

Verder is het slim ook een deken in de auto te leggen en een warme jas aan te doen, voor het geval je vast komt te staan en je kachel het begeeft, wat kan gebeuren als je motor gaat koken wanneer er geen rijwind is om ‘m te koelen. Andere tips: verlaag je snelheid zodra de eerste regendruppels vallen, hou afstand van andere, wissel niet onnodig van rijstrook en rem zo rustig mogelijk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NU.nl (@nu.nl)

Bron: NU.nl, AD | Beeld: Unsplash – andrea Ferrario

Shoppen is altijd een goed idee