Je bent hier: Home > Nieuws > Last van corona-stress? Déze 8 maatregelen kun je zelf nemen tegen het virus

Last van corona-stress? Déze 8 maatregelen kun je zelf nemen tegen het virus

Nieuws
Last van corona-stress? Déze 8 maatregelen kun je zelf nemen tegen het virus

Nu het aantal coronavirus-infecties in Nederland rap stijgt, neemt de angst om besmet te raken toe. Wat kun je nu zelf het beste doen om besmetting te voorkomen? Met een aantal eenvoudige acties kun je de kans verkleinen dat je het virus oploopt, of verder verspreidt als je het virus onder de leden hebt zonder dat te weten.

1. Nies en hoest in je elleboog

Het coronavirus verspreidt zich via hoest- en niesdruppeltjes. Die kunnen niet heel erg lang buiten het lichaam blijven leven, maar wel eventjes. Als jij in je hand zou niezen of hoesten, en je vervolgens anderen (indirect) aanraakt, kunnen zij het virus oppikken als de virusdeeltjes in hun mond, neus of ogen belanden.

2. Gebruik papieren zakdoeken

Nies en snuit je neus in papieren zakdoeken en gooi die zakdoek daarna meteen weg. Stoffen zakdoeken zijn niet per sé items die jongere generaties op zak hebben, maar toch is dit een belangrijke tip. De groep die het grootste gevaar loopt met het virus, zijn ouderen. Een generatie die nog geregeld een prachtexemplaar van een zakdoek uit een broek- of borstzak weet te toveren.

3. Mijd lichamelijk contact

Premier Mark Rutte riep Nederlanders maandagavond op om geen handen meer te schudden (een maatregel waar-ie zelf nog wat moeite mee lijkt te hebben). Zo kunnen virusdeeltjes niet rechtstreeks van hand tot hand verspreid worden. Het RIVM voegde daar dinsdag aan toe dat daarnaast het beste ook ander lichamelijk contact vermeden kan worden, zoals zoenen op de wang. Zoenen met de partner kan nog wel, benadrukte het instituut: “Zeker als je bij elkaar in huis woont, is de kans al groter dat je elkaar besmet.”

4. Was je handen regelmatig (en grondig!)

Ziekteverwekkers kunnen makkelijk via de handen worden verspreid. Was je handen daarom regelmatig. “Doe dit als je handen vuil zijn geworden, als je eten hebt klaargemaakt, na een toiletbezoek of na een hoest of nies”, aldus het RIVM. Wie dit goed wil doen, maakt eerst de handen goed nat, om vervolgens met zeep de handen over elkaar te wrijven. De boven- en onderkant zijn nu met zeep bedekt. Zorg daarbij dat je vingertoppen goed zijn ingezeept. Neem ook je polsen mee en wrijf de zeep ook goed tussen je vingers. Hierna spoel je alle zeep weer af onder de kraan. Zorg verder dat je je handen goed droogt, ook tussen de vingers. Dit hele ritueel moet zo’n twintig seconden duren, adviseert het Rode Kruis. Ook na het snuiten van de neus, buiten spelen, het verschonen van een kind, het aaien van dieren en een schoonmaaksessie wordt geadviseerd je handen te wassen.

5. Werk (indien mogelijk) vanuit huis

Het RIVM koos maandagavond specifiek voor de provincie Brabant, omdat het aantal besmettingen daar vooralsnog het grootst is. Vanaf donderdag geldt dit advies voor het gehele land. Volgens Jack Mikkers, burgemeester van Den Bosch, moet de “vitale infrastructuur”, zoals de zorg, politie en brandweer, wel kunnen blijven draaien. Ook scholen kunnen gewoon open blijven. Basisscholen wordt door de burgemeesters gevraagd leerlingen zoveel mogelijk op te vangen.

6. Blijf met (lichte) klachten uit voorzorg thuis

De kans dat je het coronavirus hebt opgelopen, is nog steeds erg klein. Maar het RIVM en de veiligheidsregio’s willen graag het zekere voor het onzekere nemen en vragen mensen met milde ziekteverschijnselen thuis te blijven.

7. Beperk sociale contacten

De burgemeesters van Tilburg, Den Bosch en Eindhoven hebben dinsdag opgeroepen tot ‘sociale onthouding’. Dit houdt in: beperk je sociale contacten en ga geen nieuwe sociale contacten aan. Dit advies geldt vanaf donderdag voor het hele land, tot in ieder geval 31 maart.

8. Wees terughoudend met evenementbezoeken

Alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, worden in heel Nederland afgelast. Het gaat dan bijvoorbeeld om sportwedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea, concerten en festivals, zei minister Bruno Bruins donderdag na crisisberaad. Ook werkbijeenkomsten in of van bedrijven met dit soort grote aantallen, kunnen niet doorgaan. Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants of privé feestjes, wel door kunnen gaan. Dat risico moeten mensen volgens hem zelf inschatten. Ouderen en kwetsbare mensen wordt voorlopig wel geadviseerd om dit soort uitjes over te slaan.

Lees ook
Aantal besmettingen met coronavirus neemt toe, maar geen paniek: 6 geruststellende feiten

Het coronavirus in het kort

• Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
• Een geïnfecteerd persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
• Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
• Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
• China telt wereldwijd nu de meeste besmettingen, daarna volgen Italië, Iran en Zuid-Korea.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee