Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Niet meer telefonisch in de wacht: gratis vakantietest inplannen kan nu online, maar nog níet vlekkeloos

Niet meer telefonisch in de wacht: gratis vakantietest inplannen kan nu online, maar nog níet vlekkeloos

Niet meer telefonisch in de wacht: gratis vakantietest inplannen kan nu online, maar nog níet vlekkeloos

Waar in de afgelopen weken een extra hoog prijskaartje hing aan op vakantie gaan, is dat in juli en augustus gelukkig verleden tijd. Je hoeft immers niet meer te betalen voor je coronatest die je moet laten afnemen voordat je op reis gaat. Een afspraak inplannen kan sinds gisteren – telefonisch of online. Klein detail: de website was woensdag nog níet actief en de telefoon stond roodgloeiend bij de GGD. Inmiddels is dat eerste gelukkig opgelost en kun je vanaf nu terecht op testenvoorjereis.nl. Maar… nog niet álle problemen zijn gefikst.

Website gratis coronatest in de lucht

Ga je begin juli op vakantie en stond je gisteren te springen om een gratis test in te plannen? Dan kwam je waarschijnlijk van een koude kermis thuis. De website deed het namelijk nog niet en telefonisch was de kans groot dat je ellendig lang in de wacht stond. Inmiddels zijn de online problemen opgelost en sinds woensdagavond kunnen Nederlandse vakantiegangers naar het buitenland voor een afspraak terecht op testenvoorjereis.nl. Er kan echter alleen nog maar een afspraak gemaakt worden bij één van de commerciële testlocaties.

Wordt aan gewerkt

Als we demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) mogen geloven, zullen er in de komende dagen steeds meer testaanbieders worden aangesloten op het systeem. “Dat betekent dat een reiziger op steeds meer plekken een test kan laten afnemen”, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Grote uitdaging

De website testenvoorjereis.nl had al sinds woensdag 30 juni in de lucht moeten zijn, maar er waren helaas wat problemen. Het was volgens de minister “een grote uitdaging” om in zeer korte tijd de juiste testaanbieders te contracteren. De techniek die erbij komt kijken, was ook lastig om rond te krijgen.

Lees ook
Gezondheidsraad geeft nieuw advies: nodig alle kinderen vanaf 12 uit voor coronaprik

Telefonisch een afspraak maken

Reizigers konden eerder op de dag alleen telefonisch een afspraak maken met de GGD voor een gratis test. De GGD meldde woensdag dat het erg druk was op het speciale telefoonnummer daarvoor, 0800-5005.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rijksoverheid (@rijksoverheid.nl)

Bron: ANP | Beeld: Getty Images, Instagram