Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Terug van weggeweest: de anderhalve meter afstand is weer verplicht

Terug van weggeweest: de anderhalve meter afstand is weer verplicht

Terug van weggeweest: de anderhalve meter afstand is weer verplicht

Vanaf vandaag, 24 november, geldt de anderhalve meter weer voor mensen van achttien jaar of ouder. Eerst was de regel een dringend advies, maar nu mogen boa’s en politieagenten de maatregel weer handhaven. En kun je dus weer een boete krijgen. 

Anderhalve meter

Wie zich niet aan de anderhalve meter houdt, riskeert een flinke boete. Die boete is net zoals een paar maanden geleden 95 euro. Zowel in winkelstraten als supermarkten en kledingwinkels en andere locaties geldt deze regel. De regel is weer ingesteld om het aantal coronabesmettingen te verminderen en code zwart te vermijden. Met meer dan 20.000 besmettingen per dag is dit hard nodig. Ook ligt de druk in de ziekenhuizen hoog en worden veel reguliere operaties weer uitgesteld vanwege grote hoeveelheden coronapatiënten op de intensive care’s.

Wel zijn er een aantal uitzonderingen op de anderhalvemeter-verplichting. Huisgenoten die op hetzelfde adres wonen, mogen wel binnen anderhalve meter van elkaar zijn. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs verplicht is, hoeft men geen 1,5 meter afstand te houden. Bijvoorbeeld in de horeca, de sportschool en culturele instellingen. Ook sporten, zoals hockey of voetbal, zijn uitgezonderd van de regel. Studenten van het hoger en middelbare beroepsonderwijs hoeven eveneens geen rekening te houden met de regel.

Lees ook
Wat zijn precies de regels rondom quarantaine voor jou en je huisgenoten? Wij leggen het uit

Basisregels

Tevens geldt er op veel plekken een mondkapjesplicht. In supermarkten en winkels moet je zowel afstand houden als een mondkapje dragen. Bij de kapper en andere contactberoepen is alleen een mondkapje verplicht als er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Het kabinet benadrukt ook dat men de basisregels niet moet vergeten. Schud geen handen met elkaar, laat genoeg frisse lucht binnen, was je handen en hoest en nies in je elleboog. En ga altijd met klachten langs de GGD om je te laten testen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images