Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Zorgwekkend: Nederlanders gebruiken steeds vaker telefoon in verkeer

Zorgwekkend: Nederlanders gebruiken steeds vaker telefoon in verkeer

Zorgwekkend: Nederlanders gebruiken steeds vaker telefoon in verkeer

Steeds meer mensen gebruiken hun telefoon in het verkeer. Dat staat in een nieuw rapport van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Bijna 69 procent (!) van de Nederlanders gaf aan vorig jaar wel eens aan de telefoon te hebben gezeten in het verkeer. In 2017 lag dat percentage nog iets lager.

Moeilijk he, héél even niet?

Ruim 66 procent daarvan doet dat tijdens stilstand, bijna 57 procent gebruikt de telefoon tijdens het rijden of lopen. Voetgangers zitten het vaakst op hun toestel, namelijk 84,4 procent. Daarna volgen automobilisten (65,6 procent) en fietsers (55,7 procent). Appen (of een andere activiteit met je telefoon) op de fiets is sinds 1 juli 2019 officieel verboden en strafbaar. Fietsen met je telefoon in je handen kan je tegenwoordig 95 euro kosten.

Waar zijn we nou mee bezig?

Volwassen fietsers en voetgangers gebruiken hun telefoon het meest om berichten te lezen (37,9 om 69 procent). Automobilisten blijken het vaakst handsfree te bellen (46,2 procent). Over het algemeen werd vorig jaar de telefoon steeds vaker gebruikt om de navigatie in te stellen, muziek te luisteren en spelletjes te spelen.

Tijd voor actie

Paul Broer, de nieuwe landelijke projectleider Infrastructuur bij de politie, wil met nieuwe technologie nog harder optreden tegen asociaal gedrag in het verkeer. Daarbij wil Broer onder meer slimme camera’s en radarauto’s inzetten, vertelt hij in een interview met De Telegraaf.

Lees ook
Knap als je het droog houdt: heftige reclame van Interpolis over smartphonegebruik achter het stuur

Wake-up call

Rapper Snelle heeft momenteel een grote hit met het nummer Smoorverliefd, een prachtig maar heftig nummer tegen appen op de fiets. Een wake-up call, die wat ons betreft ook geldt voor automobilisten die niet van hun telefoon af kunnen blijven:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock