Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Vijf ervaren surfers omgekomen bij tragedie in Scheveningen: was zeeschuim de boosdoener?

Vijf ervaren surfers omgekomen bij tragedie in Scheveningen: was zeeschuim de boosdoener?

Vijf ervaren surfers omgekomen bij tragedie in Scheveningen: was zeeschuim de boosdoener?

Maandag heeft zich een drama voltrokken voor de kust van Scheveningen. Vijf surfers, onder wie twee instructeurs van een surfschool, zijn om het leven gekomen. Ze zouden bizar genoeg mogelijk in de problemen zijn geraakt door een dikke laag zeeschuim, iets waarvan niet bekend is dat het eventueel gevaarlijk kan zijn.

Zeeschuim gevaarlijk

Dat meent Louis Peperzak, als onderzoeker verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. “Nee, daar heb ik nog nooit van gehoord”, zegt Peperzak op de vraag of er al eens mensen zijn gestikt in een hoge laag drijvend zeeschuim. “Ook niet bij zeezoogdieren.”

Opgeklopt zeewater

“Dit schuim wordt typisch in mei gevormd”, vertelt Peperzak”. “Dat komt door een afbraakproduct van de alg Phaeocystis, die in april en begin mei groeit. Als het zeewater met dat afbraakproduct wordt opgeklopt door de turbulentie van de golven ontstaat er schuim. Bij meer wind, noorden- en westenwind, kan er nog meer schuim ontstaan doordat er meer turbulentie is.”

Meter dik

De laag zeeschuim waardoor de surfers bij het Noordelijk Havenhoofd bij Scheveningen in de problemen zouden zijn gekomen, zou een meter dik zijn geweest. Dat is volgens Peperzak geen uitzondering. “De substantie is te vergelijken met bierschuim, ook een beetje plakkerig. Het bestaat voor een groot deel uit lucht en wordt na verloop van tijd weer vloeibaar.

Giftig

Zeeschuim wordt voornamelijk gevormd langs de kust. “Omdat er branding is, is er meer turbulentie. Ook is er bij de kust meer verontreiniging door stikstof en fosfaat waardoor Phaeocystis er beter groeit en er dus meer afbraakproduct is.” Peperzak benadrukt nog eens dat het schuim voor zover bekend geen gevaar vormt voor mensen en dieren. “Er is geen onderzoek dat daarop wijst. Ook niet dat het giftig zou zijn.”

‘Niet eerder zoveel schuim’

De groep surfers, mannen uit Den Haag (30, 38) en Delft (24, 22, 23), kwam maandagavond in de problemen door harde noordenwind bij het havenhoofd. Kenners vertelden het ANP dat er maandag een perfecte combinatie was van “volle maan, hoogwater, springtij en temperatuur” om veel schuim te creëren, en dat ze niet eerder zoveel hadden gezien.

Lees ook
Vera’s zoontje (3) verdronk: ‘Toen ik omkeek, was Elias weg. Voor altijd’

‘Dit waren geen koekenbakkers’

Twee surfers die dezelfde avond uit het water werden gehaald, overleden aan wal. Dinsdagochtend vonden reddingswerkers na een zoektocht nog eens twee lichamen in het water. Naar de stoffelijke resten van een 23-jarige man uit Delft wordt nog gezocht. Mensen uit de Scheveningse surfscene reageerden verslagen op het drama. De surfers waren ervaren en moeten totaal verrast zijn door de omstandigheden. Niemand heeft het gevaar gezien van het schuim. “Dit waren geen koekenbakkers”, zei een duidelijk aangeslagen surfer dinsdag.

De immense hoeveelheid schuim:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock