Je bent hier: Home > Nieuws > Storm Ellen is in aantocht: dít weer kunnen we aankomend weekend verwachten

Storm Ellen is in aantocht: dít weer kunnen we aankomend weekend verwachten

Nieuws
Storm Ellen is in aantocht: dít weer kunnen we aankomend weekend verwachten

Nog tijdens de naweeën van storm Dennis wisten meteorologen alweer het volgende onstuimige nieuws te brengen: de volgende op rij, storm Ellen, is onderweg. De kans is groot dat-ie aankomend weekend over het land raast, maar hoe heftig belooft het te worden? En hoe kan het eigenlijk dat het vandaag de dag zo vaak stormt en we al te maken krijgen met de derde zondagsstorm op rij?

Begin deze week waarschuwde Martijn Dorrestein van Buienradar ons al. “De stevige wind gaat deze week nog niet liggen”, liet hij weten aan RTL Nieuws. Met als hoogtepunt opnieuw een onrustige zondag, ditmaal door storm Ellen. “Het is nog even afwachten, maar er wordt weer veel wind verwacht en er bestaat een kans op zware windstoten tussen 75 en honderd kilometer per uur.”

Carnaval en storm Ellen

Ook Michiel Severin van Weerplaza wijst op de hevige wind. “Het hangt van de exacte koers van deze depressies af hoeveel wind wij gaan krijgen, maar het is zeker denkbaar dat het in het komende weekend wederom stevig waait”, vult de weerman aan. Hij laat weten dat storm Ellen helaas weinig goeds in petto heeft voor carnavalsvierders. “Carnavalsoptochten kunnen er eventueel hinder van de wind ondervinden.” Volgens de weermodellen is de kans op zware windstoten in Brabant en Limburg op dit moment ongeveer dertig procent.

Niet geheel toevallig

Al voor de derde zondag op rij krijgen we te maken met een storm die zo hevig is dat-ie een naam heeft gekregen. Da’s een unicum, maar toch is het aantal stormen zo vlak achter elkaar niet iets toevalligs. Er zit momenteel wel degelijk een ritme in het weer. Periodes met veel wind wisselen zich af met rustige momenten. Zo komt het precies zo uit dat de stormen steeds in het weekend plaatsvinden. Ook wordt er vaak gezegd dat een storm in Nederland nooit alleen komt en dat klopt wel. Wanneer er net een storm geweest is, gevoed door een bepaalde weersituatie, komt er vaak daarna nog een storm die door dezelfde weersituatie ontstaat.

Lees ook
Flauw, maar hilarisch: oud-presentator Dennis Storm hit op twitter door… storm Dennis

Klimaatverandering

Klimaatverandering heeft hier ook mee te maken. Doordat de aarde opwarmt, ontstaan er meer storingen boven de zee. Door de zeestroming van de Atlantische oceaan komen deze storingen boven ons land terecht. Dit vormt een lage drukgebied, wat neerslag met zich meebrengt. Dit is ook wat er afgelopen weekend aan de hand was, toen we te maken hadden met storm Dennis. Deze is ontstaan door een groot lagedrukgebied op de oceaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle.nl | Beeld: Unsplash

Shoppen is altijd een goed idee