Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > #Stoptober: waarom een e-sigaret ongezonder is dan je denkt

#Stoptober: waarom een e-sigaret ongezonder is dan je denkt

#Stoptober: waarom een e-sigaret ongezonder is dan je denkt

Vandaag is Stoptober van start gegaan, dus zeg je sigaretten, vapers en e-sigaretten maar vaarwel! Elk jaar in de maand oktober stoppen mensen massaal met roken om van hun rookverslaving af te komen. Dat stoppen met roken gezondheidsvoordelen heeft weet iedereen wel, maar wist je dat de e-sigaret als alternatief ook behoorlijk ongezond is?

E-sigaret is ongezond

Om het stoppen met roken een handje te helpen gebruiken mensen diverse nicotinevervangers. Naast nicotinevervangers zoals kauwgom, pleisters en pilletjes, werd de e-sigaret ook jarenlang gepromoot als een gezond alternatief voor sigaretten. Maar het blijkt uit onderzoek dat het roken van e-sigaretten en vapen niet zonder gezondheidsrisico’s is. E-sigaretten bevatten ook schadelijke stoffen, met name nicotine en propyleenglycol. Rokers van e-sigaretten hebben hierdoor ook meer kans op infectieziekten aan de luchtwegen én ze kunnen gevoeliger zijn voor virussen zoals corona. Longarts Wanda de Kanter zegt dat door het gebruiken van een vaper of e-sigaret een rookverslaving in stand worden gehouden. Echter is het wel goed om te vermelden dat voor individuele gevallen een e-sigaret wel kan helpen, bijvoorbeeld als iemand zwaar verslaafd is. “Dan kun je zeggen dat het roken van e-sigaretten minder schadelijk is,” stelt De Kanter.

Aangezien vapen ook ongezond is, wordt dit alternatief voor gewone sigaretten ook steeds onaantrekkelijker gemaakt. In ruimtes waar een rookverbod geldt, geldt sinds juli ook een verbod op vapers en e-sigaretten. Én vanaf volgend jaar juli mogen sigarettenvervangers geen ‘lekkere’ smaakjes meer bevatten. Deze smaakjes kunnen namelijk slecht zijn voor je longen, omdat ze voor ontstekingen kunnen zorgen. De gevolgen van de vaper damp voor de lange termijn zijn echter nog onbekend.

Vaper trend onder jongeren

Vapen is best wel populair onder jongeren. “Het werk van de marketingmachine van de tabaksindustrie,” zegt De Kanter. Op sociale media werd vapen veel gepromoot en jongeren kregen de indruk dat het daarom cool is om te vapen. Het Trimbosinstituut stelt dat jongeren steeds meer e-sigaretten roken dan gewone tabakssigaretten. Het schijnt dat jongeren minder verslaafd kunnen raken aan zo’n e-sigaret, maar desalniettemin maakt het vapen de opstap naar een tabakssigaret wel kleiner. Daarom wordt het gebruik van vapers en e-sigaretten ook zoveel mogelijk ontmoedigd.

Lees ook

Wat?! Wierook is net zo schadelijk als een sigaret

Stoptober het perfecte moment om te stoppen

Stoptober duurt 28 dagen, omdat onderzoek uitwijst dat 28 dagen genoeg zijn om positieve effecten te ondervinden van het stoppen met roken. De ontwenningsverschijnselen kunnen wel best heftig zijn. Hoofdpijn, stemmingswisselingen en koude rillingen behoren tot de gevolgen, al nemen die na een paar dagen weer af. Vaak doen diverse BN’ers mee aan deze actiemaand om het goede voorbeeld te geven. Dit jaar proberen onder andere Patricia Paay en Hans Klok van hun rookverslaving af te komen. Het blijkt dat mensen het stoppen met roken langer volhouden als ze het samen met mensen doen. Dus volg het voorbeeld van la Paay en Hans en stop samen met een vriendin, kennis of familielid met roken tijdens Stoptober!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: GettyImages