Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Ook dat nog: steeds meer mensen in Nederland krijgen schurft

Ook dat nog: steeds meer mensen in Nederland krijgen schurft

Ook dat nog: steeds meer mensen in Nederland krijgen schurft

Steeds meer mensen in Nederland krijgen last van schurft: een huidziekte die erge jeuk en huidirritatie tot gevolg heeft. Er is helaas slecht nieuws, want de laatste jaren zijn er steeds meer schurftbesmettingen in Nederland, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

Schurftbesmettingen

Misschien heb je nog nooit van schurft gehoord of denk je dat schurft een ziekte is die alleen bij zwervers of mensen met slechte hygiëne voorkomt. Niets is minder waar. Iedereen kan schurft krijgen, al komt de huidziekte voornamelijk voor bij ouderen in verzorgingstehuizen en jongeren in studentenhuizen. Het wordt veroorzaakt door minuscule mijten die zich onder de huid nestelen en eitjes en uitwerpselen achterlaten. Hierdoor kan vervelende jeuk, huiduitslag en irritatie ontstaan. Schurft wordt onder andere overgedragen via gedragen kleding, nauw lichamelijk contact en gebruikt beddengoed.

Uit onderzoek van Nivel, het onderzoeksinstituut van de gezondheidszorg, blijkt dat het aantal schurftbesmettingen de laatste jaren toeneemt. Steeds meer mensen melden zich met schurft bij de huisarts. In 2014 waren was er gemiddeld 1 schurftbesmetting per 100.000 inwoners. Dit is inmiddels toegenomen tot 2,6 gevallen per 100.000 inwoners in het jaar 2021. Kleine kanttekening: hierbij worden ook mensen gerekend die meerdere malen naar de huisarts komen.

Lees ook
Beau en Lynn hebben de ziekte van Crohn: ‘Vaak wordt de ziekte niet serieus genomen’

Wat kun je doen tegen schurft?

Schurft is verder niet gevaarlijk, maar wél heel vervelend en zeer besmettelijk. Je kunt schurft herkennen door de heftige jeuk, die vaak ‘s nachts plaatsvindt. Ook kan je kleine, schilferende gangetjes in de huid waarnemen, vooral tussen de vingers en tenen en bij de polsen. Ga bij jeuk naar de huisarts, die kan permetrine crème voorschrijven. Het is echter wel belangrijk dat als er schurft is vastgesteld, je huisgenoten zich óók laten insmeren. Net als mensen die zijn blijven logeren of waarmee je het bed deelt. Kleding, beddengoed en handdoeken moet je wassen op 60 graden. Kleding kan je ook 3 dagen lang in de vriezer stoppen. Op thuisarts.nl kun je meer informatie vinden over deze huidziekte.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, Thuisarts | Beeld: Getty Images