Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dat werd tijd: vanaf déze datum (al bijna!) ook statiegeld op kleine plastic flesjes

Dat werd tijd: vanaf déze datum (al bijna!) ook statiegeld op kleine plastic flesjes

Dat werd tijd: vanaf déze datum (al bijna!) ook statiegeld op kleine plastic flesjes

Al decennialang betalen we statiegeld voor grote flessen, maar moeten we kleine flesjes water en frisdrank – waarvan er honderden miljoenen meer worden verkocht in Nederland dan grote – nog steeds weggooien. In een tijd waarin het milieu en het klimaat belangrijker zijn dan ooit tevoren, is dat natuurlijk zo krom als een hoepel. Gelukkig komt daar verandering in. Op zeer korte termijn kunnen ook alle kleine flesjes gewoon weer worden ingeleverd.

Kleine flesjes inleveren

Vanaf 1 juli zit er 15 eurocent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. De flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Consumenten kunnen kleine statiegeldflesjes inleveren bij (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg en een aantal andere plekken zoals sportverenigingen. Statiegeld Nederland zorgt samen met producenten en innamepunten voor invoering van het nieuwe statiegeldsysteem.

Goede stimulans

“Het doel is zoveel mogelijk, maar zeker 90 procent van de kleine plastic flesjes die worden verkocht weer in te nemen”, zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland. “Plastic is een waardevolle grondstof en het is zonde als die verloren gaat. Van de kleine plastic flesjes kunnen weer andere verpakkingen en producten gemaakt worden. Statiegeld op kleine plastic flesjes stimuleert mensen om de flesjes weer in te leveren.”

Even opletten

Het nieuwe statiegeldsysteem start 1 juli maar ook voor die datum kunnen consumenten al kleine plastic flesjes frisdrank en water met het nieuwe statiegeldlogo tegenkomen omdat die geleidelijk instromen. Bij aankoop van een klein plastic flesje met het logo betalen consumenten bij de kassa 15 cent statiegeld. Dit bedrag krijgen zij terug als ze de flesjes inleveren. Voor oude plastic flesjes zonder statiegeldlogo geldt dit niet, deze flesjes kunnen dan ook niet worden ingeleverd voor statiegeld.

Inzamelpunten

Jaarlijks worden 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht in Nederland. Kleine plastic flesjes met statiegeld kunnen onder andere worden ingeleverd bij (grotere) supermarkten en benzinestations langs de snelweg. Later dit jaar komen ook inzamelpunten op een aantal grote NS-stations. Bij al deze punten krijgen consumenten het statiegeld terug. Bij andere innamepunten zoals sportverenigingen is dat niet altijd het geval. Zij kunnen ervoor kiezen het statiegeld te doneren aan een goed doel. Soms worden bij deze innamepunten beide opties, geld terug of doneren, aangeboden. Bij elk innamepunt staat dit duidelijk aangegeven.

Lees ook
Groen nieuws! Supermarkten vervangen plastic zakjes op groenteafdeling, alleen déze week gratis alternatief

Stientje’s statiegeld

In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) het bestaande statiegeldsysteem uit te breiden met kleine plastic flesjes frisdrank en water om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Het afgelopen jaar is de invoering van het nieuwe statiegeldsysteem voorbereid, onder andere door producenten en verkopers van kleine plastic flesjes. Zij zijn verenigd in Statiegeld Nederland, de in- en uitvoeringsorganisatie van het nieuwe statiegeldsysteem.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty