Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Sporten na 17:00 niet meer mogelijk: ‘Dan maar sporten onder werktijd, zónder schuldgevoel’

Sporten na 17:00 niet meer mogelijk: ‘Dan maar sporten onder werktijd, zónder schuldgevoel’

Sporten na 17:00 niet meer mogelijk: ‘Dan maar sporten onder werktijd, zónder schuldgevoel’

Door de nieuwe coronamaatregelen is het niet meer mogelijk om na 17:00 te sporten, niet in de sportschool en ook niet op sportvelden. Een behoorlijke klap voor fanatieke sporters, maar ook amateursporters. Neuropsycholoog Erik Scherder wil dat werkgevers het mogelijk maken voor werknemers om te sporten onder werktijd. 

Sporten onder werktijd

Nu de sportscholen en sportvelden gesloten zijn van 17:00 in de avond tot 5:00 in de ochtend, is het een stuk lastiger om aan je sportbehoefte te voldoen. Echte fanatiekelingen staan vanaf nu om 6:00 al in de sportschool, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Neuropsycholoog Erik Scherder benadrukt dat deze coronamaatregelen slecht zijn voor de lichamelijke gezondheid. “We hadden al een pandemie genaamd lichamelijke inactiviteit. Die is nog niet opgelost en de coronacrisis heeft daar direct mee te maken’’, zegt Scherder tegen het AD.

Veel mensen zijn minder gaan bewegen door het thuiswerken. Dit betekent minder bewegen en meer coronakilo’s. “Deze inactiviteit kan leiden tot een zwakker afweersysteem, wat we juist niet willen omdat je de risico’s zo klein mogelijk moet houden. Vandaar mijn hartenkreet voor sporten in de tijd van de baas én dan zonder schuldgevoel want mensen gaan vanuit hun arbeidsethos dan een uur langer door en zitten daardoor nog meer.’’

Lees ook
Het is écht zo: een sportieve break tijdens je werkdag verbetert je mentale gezondheid

Meer bewegen, minder zitten

Je merkt het zelf misschien niet zo snel dat je veel te veel achter je computer zit en te weinig beweegt. Maar het heeft wel degelijk negatieve gevolgen. “Studies tonen aan dat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld de stofwisseling en concentratie. Wie tussendoor een half uurtje sport, traint in de sportschool of fietst, is veel productiever.’’ Werkgevers zouden juist het sporten onder werktijd moeten stimuleren, omdat het de productiviteit alleen maar kan bevorderen, zegt Scherder.

Weet je niet wat je qua sporten kan doen onder werktijd? Het maakt niet zoveel uit wat je doet, als je maar in beweging komt. Ga gewoon een halfuurtje wandelen in de kou, loop 20 minuten hard of doe een korte yoga work-out. Makkelijk, snel en lekker voor je lichaam en geest!

Niet iedereen is het eens met de sportmaatregelen, zo ook Lodewijk Klootwijk van het Platform Ondernemende Sportaanbieders. “Als je ziet hoe sport mensen in beweging krijgt en sociaal verbindt, dan begrijp je in alle eerlijkheid niets van deze maatregel. Wij zijn als sportbranche altijd onderdeel geweest van de oplossing, nu voelt het alsof we onderdeel zijn van het probleem. En dat terwijl we veilig sporten, dichtbij huis en het nu juist in de weekenden naar verwachting heel druk zal worden op binnensportlocaties. Dat lijkt me niet wenselijk.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Getty Images