Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Spinnentijd is begonnen en helaas: ze zijn dit jaar dikker en groter dan ooit

Spinnentijd is begonnen en helaas: ze zijn dit jaar dikker en groter dan ooit

Spinnentijd is begonnen en helaas: ze zijn dit jaar dikker en groter dan ooit

Het is weer september en dat betekent: dé spinnenmaand van het jaar. Brrrr. Wist je dat je in huis zeker honderden spinnen hebt krioelen? In elk huis is dat namelijk zo…

En dat is niet alles. Dit jaar zijn de spinnen groter en dikker dan ooit, zeggen experts.

Kriebelen

Mogelijk krijgen we zelfs te maken met een heuse spinneninvasie, zo schrijft Weeronline. Om daaraan toe te voegen dat de meeste soorten – er zijn er in totaal zo’n 43.000 – niet schadelijk of gevaarlijk zijn. Maar het zijn er wél veel én ze zijn groot. Zijn die spinnen er dan niet in de warme zomermaanden? Jawel, natuurlijk: maar dan leven ze meer buiten en zie je ze dus niet. Hoe kouder het buiten wordt, hoe meer ze naar binnen kruipen om zich daar te nestelen.

Lees ook
Slecht nieuws voor mensen met arachnofobie: ‘in elk huis zitten honderden spinnen’

Waarom ze dan groter zijn dan normaal? De afgelopen winter was erg mild, waardoor meer spinnen dan normaal in leven zijn gebleven. En ja, die spinnen zijn dus allemaal een stuk groter geworden, omdat ze simpelweg ouder zijn dan vorig jaar. “In het najaar gaan de vrouwtjes graag naar binnen omdat de nachten kouder worden. En om zich voort te planten, komen de mannetjes dan óók uit de krochten tevoorschijn op zoek naar liefde en een vrouwtje om te paren. Spinnen moeten het immers zonder dating-app doen. Daarom zie je er dus meer als het weer kouder wordt. Maar het kan ook dat ze je simpelweg meer opvallen omdat ze in de herfst volwassen – en dus groter – zijn”, legt een meteoroloog van Weeronline uit.

Gaat het al kriebelen bij je? Zit je al angstvallig om je heen te loeren in huis of je er niet eentje ziet? Wij snappen je.

Positieve kant

Gelukkig hebben we ook goed nieuws. En dat is: september is het écht spinnentijd, maar zodra het kwik in oktober nog meer gaat dalen, zullen veel spinnen de buitenlucht niet overleven. En dan heb je er dus ook een stuk minder in je huis zitten, omdat ze niet meer van buiten naar binnen kruipen. Thank god.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: LINDA | Beeld: Getty Images