Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Sorry, we hebben slecht nieuws: waarschijnlijk zitten we nog twee jaar met corona opgescheept

Sorry, we hebben slecht nieuws: waarschijnlijk zitten we nog twee jaar met corona opgescheept

Sorry, we hebben slecht nieuws: waarschijnlijk zitten we nog twee jaar met corona opgescheept

We zijn na ruim anderhalf jaar corona behoorlijk klaar met al die coronamaatregelen. Voor degenen die hopen dat de coronapandemie bijna voorbij is, hebben we slecht nieuws. Het kan namelijk nog zo twee jaar duren voordat we eindelijk van het coronavirus zijn verlost. 

Slecht nieuws

Arts-microbioloog Inge Huijskens is de brenger van het zeer slechte nieuws. “Bereid je maar voor dat we er nog wel twee jaar mee bezig zijn. Al hoop ik natuurlijk echt dat ik het fout heb”, zegt Huijskens. Zeker weten de toekomst voorspellen, dat doet Huijskens niet. Desalniettemin ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. “Al weten we niet wat er precies gaat gebeuren. Wat we wél weten is dat nu het besmettingsaantal veel te hoog is. En dat dat tot een zorginfarct leidt”. Het aantal besmettingen loopt zeer hoog op, laatst zijn er in 24 uur tijd maar liefst 12.000 besmettingen gemeld. Door dit hoge aantal wordt de kans om corona te krijgen weer steeds groter en zijn er steeds meer ziekenhuisopnames.

Dus ook al zijn mensen helemaal klaar met alle coronamaatregelen, het is onverstandig om de maatregelen los te laten in de nabije toekomst. “Als we nu alles zouden loslaten leidt het tot een nog groter zorginfarct”, zegt Huijskens. Het is volgens de arts-microbioloog een feit dat we met corona moeten leren leven en dat het nooit helemaal weg zal zijn.

Lees ook
Hester: ‘Ik wil alle maatregelen en besmettingen begrijpen, maar het lukt me niet meer’

Coronamaatregelen

Iedereen had de hoop dat we door middel van zoveel mogelijk vaccinaties weer volledig vrij konden zijn vanwege de groepsimmuniteit. Maar helaas, dit is niet het geval. Het is nog steeds het advies om je te laten vaccineren, maar Huijskens zegt wel dat het vaccin beperkingen heeft. Geen enkel coronavaccin werkt namelijk voor de volle 100 procent. Het beschermt voor een groot percentage (95 tot 97%) tegen een ziekenhuisopname of IC-opname. Maar alsnog is er dan een percentage mensen die wel ernstig ziek wordt ondanks vaccinatie.

Huijskens denkt dat er pas een einde komt aan alle maatregelen als mensen ofwel het virus gehad hebben ofwel gevaccineerd zijn. Ook vindt zij het van groot belang dat er meer geld wordt geïnvesteerd in de zorg in Nederland, zeker omdat de druk in de zorg zo hoog is en veel mensen ontslag nemen in die sector. De conclusie is helaas hard: het gaat nog wel even duren voordat de coronamaatregelen voorbij zullen zijn en het coronavirus op z’n retour is. Niet na de winter en waarschijnlijk ook niet ergens in het voorjaar. Dus houdt maar rekening met nog twee jaar corona, dan kan het hopelijk alleen maar meevallen!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Getty Images