Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Zóveel Nederlanders werden afgelopen jaar slachtoffer van online seksuele intimidatie

Zóveel Nederlanders werden afgelopen jaar slachtoffer van online seksuele intimidatie

Zóveel Nederlanders werden afgelopen jaar slachtoffer van online seksuele intimidatie

Een ongewenste naaktfoto, een seksfilmpje of eindeloos blijven aandringen op een date: honderdduizenden Nederlanders kregen het afgelopen jaar te stellen met online seksuele intimidatie. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. 

Minstens eens per maand

Ruim vijf procent van de Nederlands van 16 jaar en ouder kreeg in 2020 te maken met online seksuele intimidatie. Jonge vrouwen en biseksuele vrouwen waren het vaakst de dupe. Tien procent van de slachtoffers maakt dit soort narigheid minstens eens per maand mee.

Verschil mannen en vrouwen

Opmerkelijk is ook het grote verschil tussen jonge mannen en jonge vrouwen. Van de jonge vrouwen tussen de 16 en 18 jaar werd 30 procent weleens seksueel geïntimideerd. Onder vrouwen tussen de 18 en 24 jaar ligt dat percentage op 23. Van hun mannelijke leeftijdsgenoten maakte respectievelijk maar 8 en 9 procent dit soort intimidatie mee.

De slachtoffers praten nauwelijks over hun ervaringen. Zo’n 36 procent houdt dit liever voor zich. Maar vier procent schakelt de hulp in van een arts of psycholoog. Aangifte wordt zelden gedaan: maar 1 procent stapt naar de politie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty