Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > De intocht en Pakjesavond in coronatijd: met déze Sinterklaas-oplossingen vier je alsnog een topfeest

De intocht en Pakjesavond in coronatijd: met déze Sinterklaas-oplossingen vier je alsnog een topfeest

Nieuws & Maatschappij
De intocht en Pakjesavond in coronatijd: met déze Sinterklaas-oplossingen vier je alsnog een topfeest

Nu Sinterklaas vanwege het coronavirus niet massaal kan worden onthaald, vragen veel ouders en vooral kinderen zich af hoe ze de intocht van Sinterklaas alsnog kunnen beleven. In 2020 bieden diverse plaatsen daarom een alternatief voor de traditionele intochten. Zo is de aankomst van de goedheiligman in Amsterdam alleen te volgen via de lokale tv-zender AT5, kunnen Rotterdamse kinderen een interactief sinterklaasspel spelen en komt Den Bosch met een speciale Sint-Nicolaasserie.

Kinderspel

De organisatie van de sinterklaasintocht in Rotterdam ziet dit jaar af van een lokale aankomst per boot, maar biedt als alternatief een interactief spel voor alle kinderen in de stad. Dat spel bestaat uit video’s waarin sint en zijn pieten figureren. Via scholen en de gemeente krijgen kinderen een QR-code die toegang geeft tot het spel, vertelt een woordvoerder.

Verschil moet er wezen

In Amsterdam komt de Sint zondag om 10.00 uur aan op een plek die niet wordt bekendgemaakt. Burgemeester Femke Halsema en kinderburgemeester Dominic onthalen de Sint en zijn pieten. Zij overhandigen symbolisch en coronaproof de sleutel van de hoofdstad aan Sinterklaas. Dit jaar zijn vanwege het coronavirus slechts 26 mensen betrokken bij het voorbereiden van de aankomst van Sinterklaas. Vorig jaar regelden ruim 1100 vrijwilligers de intocht.

Livestream

In Amersfoort, Maastricht en Delft kunnen kinderen de goedheiligman via een livestream volgen. En in de regio Den Bosch wordt een zesdelige Sint-Nicolaasserie – die in zijn geheel een korte film is – uitgezonden op scholen en kinderdagverblijven en bij de lokale omroep DTV Den Bosch.

Sinterklaasfilms

De organisatie van de sinterklaasintocht in het Noord-Brabantse Asten heeft dit jaar de film ‘Sinterklaas en de verdwenen sleutel’ gemaakt die een alternatief moet bieden voor het normaal gesproken grootste onthaal van de goedheiligman en zijn gevolg. Ook op Texel is een film te zien die toont hoe Sinterklaas op het Waddeneiland aankomt.

Cabrio-Klaas

De ‘drive-intocht’ die stond gepland in Harderwijk heeft plaatsgemaakt voor filmpjes waarin het kindercollege en de burgemeester Sinterklaas verwelkomen. De goedheiligman maakt hier de dagen erna een rijtoer in een open auto langs alle basisscholen, zodat de kinderen naar hem kunnen zwaaien.

Zwalk

De landelijke intocht is dit jaar zonder publiek. De aankomst van Sinterklaas, die plaats zal vinden in het fictieve stadje Zwalk, wordt wel uitgezonden op tv in een extra lange uitzending van Het Sinterklaasjournaal, zaterdag vanaf 12.00 uur bij Zapp op NPO 3.

Enne… Pakjesavond dan?

De Sint kan het zich dit jaar niet veroorloven om duizenden kinderen en ouders samen te laten komen op een koude kade voor zijn onthaal. Dat probleem wordt inmiddels dus opgelost, maar de grote vraag is natuurlijk: hoe moet dat nou op Pakjesavond? Gelukkig is daar ook druk over nagedacht: er kan dit jaar live gevideobeld worden met de goedheiligman dankzij het team van Sint op je Beeldscherm.

Live met de Sint

Voor 4, 5 en 6 december kun je een tijdslot boeken waarop de Sint jouw gezin 15 óf 30 minuten virtueel kan bezoeken. Van tevoren wordt er contact met je opgenomen voor een draaiboek met persoonlijke details en weetjes, zodat Sinterklaas op het moment suprême goed voorbereid in beeld verschijnt. Via Sint op je Beeldscherm kunnen verschillende arrangementen geboekt worden voor bij je thuis, maar ook voor op scholen en in bedrijven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een quiz of bingo met de Sint als host?

Lees ook
Eens of oneens? ‘Cadeaus geven met zowel Sinterklaas als kerst is te veel van het goede’

Videoboodschap

Wie niet live wil of kan bellen met de Sint, kan de beste man ook een persoonlijke videoboodschap laten opnemen. Al vanaf 15 euro komt er een speciaal voor jou en je kids opgenomen filmpje van de Sint bij jou binnen op Pakjesavond. Schrijf ‘m zelf óf laat hem opstellen door de Sint aan de hand van jouw input. Doventolk gewenst? Zélfs dat kan geregeld worden. Het virtuele live bezoek van de kindervriend kan al vanaf 55 euro. Kijk hier voor meer informatie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, Sint op je Beeldscherm | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee