Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Deze beroepen krijgen het meest te maken met (seksuele) intimidatie op de werkvloer

Deze beroepen krijgen het meest te maken met (seksuele) intimidatie op de werkvloer

Nieuws & Maatschappij
Deze beroepen krijgen het meest te maken met (seksuele) intimidatie op de werkvloer

We mogen met de #MeToo-beweging dan hard ons best doen seksueel misbruik de kop in te drukken; op de werkvloer is intimidatie nog aan de orde van de dag. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS en TNO.

Lees ook: Dit zijn de voor- en nadelen van vriendschap op de werkvloer

Een op de vijf werknemers krijgt ooit te maken met intimidatie op de werkvloer. Zes procent ervaart ongewenste seksuele aandacht, geweld of pesterijen. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS en TNO. Het onderzoek richt zich niet op intimidatie door eigen collega’s, maar op wangedrag van buitenstaanders: bijvoorbeeld klanten, patiënten of leerlingen.

Zorgmedewerkers

Vooral werknemers in de zorg komen slecht uit het onderzoek – en dan met name maatschappelijk werkers, waarvan maar liefst 54% ooit geïntimideerd werd door klanten of patiënten. Daarna volgen gespecialiseerde verpleegkundigen (51%) en artsen (50%). Werknemers uit de ICT-wereld zijn het veiligst: van alle beroepsgroepen hebben zij met 7% de minste last van intimidatie op de werkvloer.

Hieronder vind je de complete lijst van beroepssectoren, gerangschikt op basis van ongewenst gedrag op de werkvloer.

 1. Zorg en welzijn (52,4%)
 2. Openbaar bestuur, veiligheid en juridisch (39,5%)
 3. Pedagogisch (27,5%)
 4. Commercieel (27,2%)
 5. Dienstverlenend (24,5%)
 6. Transport en logistiek (18,7%)
 7. Managers (16,9%)
 8. Bedrijfseconomisch en administratief (16,6%)
 9. Overig (12,7%)
 10. Creatief en taalkundig (11,2%)
 11. Agrarisch (9,9%)
 12. Technisch (9,3%)
 13. ICT (6,8%)

Seksuele aandacht

Ook als we specifiek kijken naar seksuele intimidatie, staan zorgmedewerkers er het slechtst voor. Maar liefst 32% van de verpleegkundigen krijgt te maken met ongewenste seksuele aandacht, gevolgd door 27% van de verzorgenden. Ook kelners en barpersoneel hebben relatief vaak te maken met seksuele aandacht op de werkvloer (21%).

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee