Je bent hier: Home > Nieuws > Onbegrip voor niet sluiten scholen wegens coronavirus: ‘Ik voel me als leraar een veredelde oppas’

Onbegrip voor niet sluiten scholen wegens coronavirus: ‘Ik voel me als leraar een veredelde oppas’

Nieuws
Onbegrip voor niet sluiten scholen wegens coronavirus: ‘Ik voel me als leraar een veredelde oppas’

Steeds meer scholen in Europa sluiten hun deuren vanwege het coronavirus. In ongeveer een derde van de EU-landen zijn ze allemaal dicht, en in nog eens een derde in bepaalde regio’s. In de overige lidstaten is de situatie normaal. Ook Nederland ziet geen reden om de deuren van scholen te sluiten. Waarom niet?

‘Situatie verandert van uur tot uur’

Onderwijsminister Blaženka Divjak van tijdelijk EU-voorzitter Kroatië heeft na een videoconferentie met circa twintig van haar Europese ambtgenoten laten weten dat “de situatie wel verandert van uur tot uur.” De sluiting bezorgt ouders hoofdbrekens, maar de gezondheid van scholieren staat voorop, aldus de bewindsvrouw. Veel schoolexcursies zijn volgens haar geschrapt. Ze wees onderwijsinstellingen op de mogelijkheden van digitaal onderwijs.

Nederlandse scholen blijven open

In Nederland blijven scholen vooralsnog open, zei premier Mark Rutte donderdag. Het kabinet ziet nog geen aanleiding om scholen te sluiten in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Universiteiten wordt wel gevraagd grote hoorcolleges voorlopig online te geven. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na crisisberaad met de meest betrokken ministers en het RIVM.

Grote maatschappelijke gevolgen

Rutte begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken. Maar sluiting van scholen zou volgens hem maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep van het virus vormen. De premier wijst verder op de grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan. Het land heeft de ouders die dan noodgedwongen ook thuis moeten blijven, volgens Rutte “nu juist keihard nodig”, met name in de gezondheidszorg en bij de brandweer en politie.

Schoolleiders hoopten op sluiting

De voorzitter van de Nederlandse schoolleiders had eerder op de dag gepleit voor sluiting van alle scholen. “Voor ons is de enige duidelijke conclusie die je kunt trekken: alle scholen moeten dicht, dat is de enige verantwoorde maatregel die je als leiding kunt nemen”, zei voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) in een interview op Radio 1. “Wat zet je bovenaan? De economie of de gezondheid van mensen?”

Kinderen met klachten thuis houden

Het RIVM rekent erop dat mensen die ziek zijn gehoor geven aan de oproep om thuis te blijven, zegt Jaap van Dissel, hoofd Infectieziekten van het instituut. “We gaan er dus ook van uit dat op scholen geen kinderen meer komen met klachten.”

Niet meer dan 100 mensen op een kluitje

Tegelijkertijd heeft de overheid ook gezegd dat evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn in heel Nederland afgelast moeten worden. Daarmee wordt gedoeld op sportwedstrijden, concerten, festivals, theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea. Ook werkbijeenkomsten in of van bedrijven met dit soort grote aantallen, kunnen niet doorgaan. Aangezien op vele scholen meer dan 100 mensen rondlopen, wordt er door veel mensen getwijfeld aan het besluit om scholen open te houden. Onder anderen Henk Krol en Geert Wilders vinden deze keuze niet verantwoord.

Lees ook
Zorgen om uitblijven corona-maatregelen: ‘Over 8 tot 14 dagen zijn we waar Italië vandaag is’

Onbegrip voor Nederlands besluit

Ook op sociale media klinkt veel onbegrip. Een leraar schrijft op Twitter: “Ik voel me nu toch een beetje een veredelde oppas als leraar. Ik loop morgen door een school met ongeveer 1400 kinderen. Bijeenkomsten van meer dan honderd mensen worden afgelast en er wordt aangeraden thuis te werken.” En er zijn meerdere mensen die weinig vertrouwen hebben in het besluit: “Bijeenkomsten van meer dan honderd personen afgelast. Scholen met meer dan duizend leerlingen blijven open, ook de Gooise scholen waar IEDEREEN in Italië heeft geskied. Pubers en docenten lopen weinig risico. Joe.”

 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Still

Shoppen is altijd een goed idee