Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Drastische maatregel: ’s nachts pinnen kan niet meer, automaten per direct buiten werking

Drastische maatregel: ’s nachts pinnen kan niet meer, automaten per direct buiten werking

Nieuws & Maatschappij
Drastische maatregel: ’s nachts pinnen kan niet meer, automaten per direct buiten werking

’s Nachts nog ff wat extra pinnen omdat je eerder dan verwacht je budget al hebt opgedronken, geld trekken om de taxi naar huis te kunnen pakken, in een donker steegje een fiets kopen van een zwerver… Het zit er niet meer in. Voor een goed doel, dat dan weer wel. Geldautomaten van banken en Geldmaat worden per direct ’s nachts buiten werking gesteld in de strijd tegen plofkraken.

Kraken wordt een breinbreker

Tussen 23.00 uur en 07.00 uur staan automaten uit waardoor het voor criminelen lastiger wordt om tot een succesvolle kraak te komen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag. De automaten worden wel uitgezet, maar niet leeggehaald, benadrukt een NVB-woordvoerder desgevraagd. Hij meent dat met het uitzetten van de automaten het voor plofkrakers evengoed moeilijker wordt om geldautomaten met succes leeg te halen. Verdere details gaf hij niet. Afstorten van losse bankbiljetten, wat bij sommige automaten kan, is ’s nachts niet meer mogelijk. De openingstijden van kluizen waar zogeheten ‘sealbags’ door zakelijke bankklanten afgestort kunnen worden, blijven ongewijzigd.

Risicovolle plekken

De nachtsluiting heeft volgens de NVB beperkte gevolgen voor de goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld. Minder dan twee procent van alle geldopnamen bij automaten die buiten staan, vindt ’s nachts plaats. Het sluiten van de automaten gebeurt volgens de NVB met bijzondere aandacht voor “een goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld”. Ook worden automaten die op plekken staan waar een verhoogd risico geldt voor omwonenden zoveel als mogelijk naar veiligere locaties verplaatst.

Bankbiljetten onbruikbaar

Banken, Geldmaat, toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en de politie doen verder versneld onderzoek naar een nieuwe maatregel om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer valt te halen. Doel is deze maatregel zo snel mogelijk toe te passen.

Lees ook
Pinautomaten krijgen een nieuw uiterlijk en dít zijn de hilarische reacties op het plan

Front tegen criminaliteit

“Plofkraken ondermijnen onze samenleving,” zegt NVB-voorzitter Chris Buijink. “We kunnen er niet in berusten dat er elke paar dagen een explosief af gaat in ons land, niet zelden in de buurt van woningen. Ik ben daarom blij dat we vandaag met de ministers en alle betrokken publieke en private instellingen een front vormen tegen deze ontwrichtende vorm van criminaliteit.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee