Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dreigt opstappen voor premier? Rutte verantwoordelijk voor ‘functie elders’, partijen eisen aftreden

Dreigt opstappen voor premier? Rutte verantwoordelijk voor ‘functie elders’, partijen eisen aftreden

Dreigt opstappen voor premier? Rutte verantwoordelijk voor ‘functie elders’, partijen eisen aftreden

De rel over ‘een functie elders’ voor CDA-kamerlid Pieter Omtzigt duurt en duurt maar. Wie had die uitspraak gedaan in het gesprek met de oud-formatieverkenners afgelopen week? Op 1 april blijkt, nu de gespreksverslagen openbaar zijn gemaakt, dat dat niemand minder dan premier Rutte zelf is geweest. Hij zou in het gesprek met oud-verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren hebben geopperd Omtzigt een ministerpost aan te bieden, maar ontkende vorige week nog de naam Omtzigt te hebben laten vallen. Nu zegt hij niet te hebben gelogen, maar het gewoon te zijn vergeten. De oppositie is woedend.

‘Vergeten, niet gelogen’

Premier Mark Rutte herinnerde zich niet dat hij het in zijn gesprek met de voormalige verkenners over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt had gehad. “Ik heb niet gelogen”, herhaalde hij keer op keer donderdag in de Tweede Kamer. “Je moet wat met Omtzigt”, staat desondanks in Ruttes gespreksverslag. Het CDA-Kamerlid staat bekend als een luis in de pels. Niet alleen toen zijn partij van 2012 tot 2017 in de oppositiebankjes zat, maar ook de afgelopen jaren toen het CDA meeregeerde, was hij vaak bijzonder kritisch op het kabinetsbeleid.

Opstappen

De oppositie heeft ziedend gereageerd op het ontkennen gelogen te hebben. “Ik weet niet wat ik hoor!” zegt SP-leider Lilian Marijnissen. PvdA-voorvrouw Lilianne Ploumen noemde de verdediging “ontluisterend”. Verschillende partijen willen dan ook dat Rutte opstapt als premier. “Hoe kan de minister-president nog geloofwaardig door?” vragen Marijnissen en Ploumen zich af.

Pinokkio-neus

In het debat zal al snel worden gestemd over een motie van wantrouwen tegen de premier, ingediend door Geert Wilders. Volgens het PVV-boegbeeld “weet heel Nederland dat Rutte het woord ‘waarheid’ niet eens kan spellen”. De oppositieleider vindt dat Rutte inmiddels een “Pinokkio-neus van hier tot Zuid-Amerika” heeft en dat hij Nederland heeft voorgelogen door de uitspraken over het CDA-Kamerlid te ontkennen.

Bekende strategie

Volgens Jesse Klaver gebruikte Rutte een bekende strategie, waarin Rutte over zijn herinnering begint. “Rutte zegt ‘I’m not a crook’ en dan weten we wat dat betekent”, zei de GroenLinks-leider in verwijzing naar de Amerikaanse president Richard Nixon. Rutte zegt in het debat steeds opnieuw: “Ik heb niet gelogen”. Klaver gaf de demissionair premier een “bescheiden advies: wees eerlijk”.

Lees ook
Minister Kajsa Ollongren zwaar onder vuur door gelekte notities én bezoek aan Kamer na positieve coronatest

‘Verdergaan is geen optie’

“Rutte kan niet verder”, vindt ook Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Ook zij noemt het geheugen van premier Rutte, waarover het al ging in de nasleep van de affaire rond burgerdoden in de Iraakse stad Hawija en het opstappen van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken. “Óf je kent het verschil niet tussen een leugen en de waarheid, óf je hebt een dermate slecht geheugen dat je je voor het land belangrijke dingen niet meer herinnert”, aldus Ouwehand in het debat.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP