Je bent hier: Home > Nieuws > Rutte drukt Nederlanders op het hart: ‘Stop met handen schudden’ (en gaat zelf meteen de mist in)

Rutte drukt Nederlanders op het hart: ‘Stop met handen schudden’ (en gaat zelf meteen de mist in)

Nieuws
Rutte drukt Nederlanders op het hart: ‘Stop met handen schudden’ (en gaat zelf meteen de mist in)

Nederlanders moeten voorlopig stoppen met handen schudden om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Dat lijkt ons nu een verstandige maatregel”, aldus premier Mark Rutte maandagavond na crisisoverleg van bewindspersonen en experts op het ministerie van Justitie in Den Haag. Zelf moet de premier echter nog even wennen aan de maatregel… (haha)

Coronavirus voorlopig niet verbannen

De premier roept alle Nederlanders op zich aan de bestaande hygiëne-maatregelen te houden. Daarnaast moeten mensen geen handen meer schudden. “Dit gaat echt nog wel enige tijd duren”, aldus Rutte op een persconferentie na het overleg. “Daar zullen we ons als land op moeten instellen, dat het niet morgen of overmorgen voorbij is.” Aan alternatieven overigens geen gebrek. Rutte ziet naar eigen zeggen veel creatieve oplossingen voorbij komen. “U kunt voetzoenen, elleboogstoten, wat u wilt”, noemt hij wat suggesties.

Meer maatregelen tegen verspreiding

Dat betekent ook dat de meest betrokken bewindspersonen in het zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) vaker bijeen zullen komen. Ook komen er waarschijnlijk nog meer maatregelen, verwacht de premier. Deze worden aangekondigd vanaf het moment dat ze nodig zijn. Rutte achtte het bijvoorbeeld afgelopen vrijdag nog niet nodig om te stoppen met handen schudden.

Sla de handen ineen (figuurlijk, that is!)

Nederland bevindt zich nog steeds in de “indamfase”, benadrukt Rutte. Nederlanders zijn nuchter en zitten niet te wachten op symboolmaatregelen, maar het is goed om de algemene adviezen op te volgen. Behalve het stoppen met handen schudden, moeten Nederlanders dan ook vaker handen wassen, in de elleboog niezen en papieren zakdoekjes gebruiken, aldus de premier. Het beperken van het coronavirus “lukt alleen als je dit met zeventien miljoen mensen doet”.

Lees ook
Aantal besmettingen met coronavirus neemt toe, maar geen paniek: 6 geruststellende feiten

Meteen de mist in

Rutte heeft een goed punt en slaat de spijker op zijn kop wat betreft de nuchterheid van de Nederlanders. En een enorme blunder aan het eind van zijn toespraak zal niet meehelpen om de nuchterheid van ons volk in te ruilen voor een beetje gezonde bezorgdheid. Na afloop van de persconferentie bedankte hij Jaap van Dissel, hoofd infectieziekten van het RIVM, en schudde hij zijn hand. Als die vervolgens opmerkt dat dat eigenlijk niet de bedoeling is, reageert Rutte, onhandig als-ie kan zijn, ietwat spastisch en ongemakkelijk lachen. En je raadt het nooit; daarbij pakt-ie nógmaals de arm en hand van Van Dissel beet. Het hilarische en knullige fragment ging na de persconferentie direct viral.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Still

Shoppen is altijd een goed idee