Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Iedere aflevering van Ruinerwold-docu komt harder binnen: ‘Deze scène ga ik nooit meer vergeten’

Iedere aflevering van Ruinerwold-docu komt harder binnen: ‘Deze scène ga ik nooit meer vergeten’

Nieuws & Maatschappij
Iedere aflevering van Ruinerwold-docu komt harder binnen: ‘Deze scène ga ik nooit meer vergeten’

De derde aflevering van de schokkende documentairereeks ‘De Kinderen van Ruinerwold’ trok woensdagavond de meeste kijkers tot nu toe. Ruim 1,4 miljoen kijkers krompen weer ineen bij het zien van misselijkmakende oude beelden die vader Gerrit Jan van D. maakte en de heftige verhalen die de oudste vier kinderen deelden. Op Twitter was de impact wederom groter dan groot.

Aangrijpende documentaire

In de BNNVARA-serie De Kinderen van Ruinerwold praat documentairemaakster Jessica Villerius met de vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D. Zij werd in 2019, enkele weken nadat het gezin wereldnieuws werd, door hen benaderd, omdat ze eenmalig hun kant van het verhaal wilden doen. Sindsdien heeft Villerius hen gevolgd. Van D. wordt ervan beschuldigd dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij in het Drentse dorp. Onlangs liet het Openbaar Ministerie weten de strafvervolging tegen Van D. te willen stoppen omdat hij door zijn medische toestand volgens het OM niet terecht kan staan. Van D. liep in 2016 ernstige hersenschade op door een beroerte.

Ademloos voor de buis

Ook bij aflevering drie zat de kijker met walging ademloos voor de buis, want wederom leken de interviews met Shin (31), Mar Jan (30), Edino (28) en Israël (27) – die zich nu Jan noemt – heftiger en indringender dan wat we tot nu toe zagen. We zien hoe Mar Jan, Edino en Jan hun jongere broers en zussen zo’n twee maanden na het verlaten van de boerderij bezoeken. Ook vertellen de vier, van wie de drie oudsten het gezin al verlieten voor de familie in de boerderij introk, veel over de mishandeling door hun vader. De daarbij horende beelden maakten dat veel kijkers met moeite in slaap konden komen woensdagavond.

Ernstige kindermishandeling

Naast het seksueel misbruik, dat in deel twee al ter sprake kwam, werden de kinderen op alle mogelijke manieren gestraft als ze niet naar de pijpen van Van D. dansten. “Je kreeg altijd wel slagen. Haren trekken, wurgen, heel veel”, vertelt Edino. Hij gaat verder: “Het was vaak eerst koud douchen en niet eten, afzondering of opsluiting en dan een fysieke straf. En soms ook wel vernedering doorstaan. We moesten bijvoorbeeld een keer met z’n allen modder gooien op Shin. Stond hij daar gewoon in z’n onderbroek en dan wij er met z’n allen omheen, modder gooien op hem.”

IJskoude baden

Shin herinnert zich de mishandelingen ook nog goed. “Het wurgen. Dan ging hij je zo lang wurgen tot je het gevoel had dat je bijna doodging en dan liet-ie je los”, vertelt hij. Het ergste vond Shin dat wanneer hij uit school kwam hij dikwijls in een koud bad moest zitten van zijn vader. Die “zag aan hem” dat Shin seksuele verlangens naar meisjes had gehad en daar moest hij voor gestraft worden. “En dat was dan zo lang dat ik uiteindelijk half kreupel het water uitkwam.” Hij noemt het ergste niet in dat bad liggen, “maar het feit dat je op school ben de hele dag en weet dat als je thuiskomt je dat weer moet gaan doen”. Ook werden de kinderen soms midden in de nacht, terwijl ze nietsvermoedend sliepen, uit hun bed gesleurd. “Dan had je dus iets verkeerd gedaan. Dat zijn momenten waarop je je helemaal kapot schrikt”, vertelt Edino.

Niet om aan te zien

In de nieuwste uitzending is op oude beelden ook duidelijk te zien hoe Van D. zijn kinderen fysiek en geestelijk mishandelt, een beeld dat de kijker maar moeilijk kan vergeten. De vader zet één van zijn jonge dochtertjes op een stoeltje en laat aan de andere kinderen zien hoe hij haar plaats op de stoel overneemt: door haar er snoeihard van af te beuken. Het meisje vliegt tegen een kast aan, terwijl moeder op de achtergrond geen spier vertrekt en toekijkt. “M’n moeder zit daar dan op die stoel en die zit er dan ook een soort van lachend bij. En dat gaf voor mij ook wel duidelijk weer dat ze dat gewoon met haar kinderen liet gebeuren”, zegt dochter Mar Jan daarover.

Lees ook
Opnieuw kippenvel en tranen bij vervolg Ruinerwold-docu: ‘Als grof schuurpapier over mijn ziel’

Reacties op Twitter

De beelden hakken er ook flink in bij de 1,4 miljoen kijkers. “Ik ga die scène van dat kleine meisje, zo klein als mijn dochtertje, nooit meer vergeten”, tweet iemand. Een ander schrijft: “Met deze documentaire word je gedwongen het beest dat kindermishandeling heet in de bek te kijken. Arme, arme kinderen. Wat een angst.”

De derde aflevering van ‘De Kinderen van Ruinerwold’ kijk je hier terug.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Twitter, BNNVARA | Beeld: Still

Shoppen is altijd een goed idee