Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Must-watch: vierdelige documentaire over ‘spookgezin’ in Ruinerwold vanaf déze datum te zien

Must-watch: vierdelige documentaire over ‘spookgezin’ in Ruinerwold vanaf déze datum te zien

Nieuws & Maatschappij
Must-watch: vierdelige documentaire over ‘spookgezin’ in Ruinerwold vanaf déze datum te zien

De zaak van het ‘spookgezin’ in Ruinerwold hield ons land én het wereldnieuws in het najaar van 2019 volledig in z’n greep en wordt nog steeds omgeven door raadsels en vragen. Wellicht worden we binnenkort eindelijk iets wijzer over deze bizarre gebeurtenis en intrigerende familie, want BNNVARA komt met een vierdelige documentaireserie over het Drentse mysterie.

‘De kinderen van Ruinerwold’

De Kinderen van Ruinerworld is vanaf 24 maart te zien, meldt de omroep donderdag. Documentairemaker Jessica Villerius werd in november 2019 benaderd door de oudste vier kinderen van Gerrit Jan van D. (68) met de vraag of ze een documentaire wilde maken over hun leven in het gezin. De regisseur heeft de kinderen sindsdien gevolgd.

Vrijheidsberoving

Gerrit Jan van D. wordt verdacht van het jarenlang vasthouden van zes van zijn inmiddels volwassen kinderen in een boerderij in Ruinerwold. Van D. en zijn zes jongste kinderen zijn in 2010 naar de boerderij verhuisd. Zij werden in oktober 2019 ontdekt toen één van de kinderen, de oudste zoon, verward in een café in het dorp opdook. In de jaren voor de verhuizing zijn de drie oudste kinderen de situatie al ontvlucht. De moeder van de kinderen is in 2004 overleden.

Vader op vrije voeten

Het OM liet donderdag weten de strafvervolging van Van D. te willen stoppen. Door de medische toestand van de verdachte kan hij niet terechtstaan, vindt het OM. Van D. liep in 2016 ernstige hersenschade op door een beroerte. Als gevolg van deze mededeling hebben de vier oudste kinderen de rechtbank in Assen in een slachtofferverklaring gevraagd om een “veilige omgeving” te bewerkstelligen als de strafzaak tegen Van D. voortijdig eindigt.

‘Jongste kinderen nog steeds in zijn macht’

De kinderen willen hun vader alsnog berecht wordt, zodat een rechter hun leed zou erkennen. Daarnaast verwachten de kinderen dat de vader “zijn macht zal blijven uitoefenen” op de jongste kinderen die hem nog steeds zien “als een soort messias”. Dat zou hij volgens hen ook na zijn arrestatie zijn blijven doen. De vijf jongste kinderen hebben aangegeven dat zij opnieuw samen met hem willen wonen als hun vader vrijkomt.

Lees ook
Broer verdachte Ruinerwold doet boekje open: ‘Josef B. en vader kenden elkaar uit sekte’

Dramaserie

Naast een documentaire volgt er ook nog een heuse dramaserie over het Ruinerwold-gezin. De nieuwe serie, een Videoland-productie, wordt geïnspireerd op het gezin dat jarenlang onder de radar bleef in de boerderij in het Drentse dorp. Met de productie wil Videoland “verhalen van eigen bodem vertellen die ons land van een andere kant laten zien”, zoals ook Mocro Maffia en Judas. “Verhalen zoals Ruinerwold zijn vaak een ver-van-je-bedshow”, zegt Antoinette Beumer, hoofd drama bij Videoland. “Wat er in Ruinerwold is gebeurd, heeft heel Nederland in zijn greep gehouden. Dat dit soort sektarische praktijken ook in onze eigen achtertuin te vinden zijn, had niemand voor mogelijk gehouden.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee