Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Het einde is nog (lang?) niet nabij: ‘versoepeling van coronamaatregelen medio februari pas mogelijk’

Het einde is nog (lang?) niet nabij: ‘versoepeling van coronamaatregelen medio februari pas mogelijk’

Nieuws & Maatschappij
Het einde is nog (lang?) niet nabij: ‘versoepeling van coronamaatregelen medio februari pas mogelijk’

Reikhalzend kijken we uit naar de datum die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) eerder deze maand in een persconferentie noemden: 19 januari. In ieder geval tot dan zou Nederland op slot gaan. Maar hoelang de hele situatie al duurt, het lijkt erop dat de genoemde datum te optimistisch is. RIVM-baas Jaap van Dissel denkt dat versoepelingen van de coronamaatregelen pas in februari mogelijk zijn.

Versoepeling coronamaatregelen

We gingen eerder dit jaar van een intelligente lockdown naar iets meer vrijheid, naar weer een gedeeltelijke lockdown en uiteindelijk een land dat op slot ging. De grote vraag onder heel het volk is natuurlijk: wanneer kunnen we weer een versoepeling van de coronamaatregelen verwachten? Jaap van Dissel zegt in het AD liever geen uitspraak te doen over of dit de laatste lockdown is waar Nederland mee te maken krijgt. Hij vreest namelijk dat “dat weer een heel eigen leven gaat leiden”. Wel doet hij een voorzichtige voorspelling in de krant, over wanneer de huidige lockdown langzaam kan worden beëindigd. En dat ligt helaas nog wel een tijdje voor ons.

Medio februari

Volgens de baas van het RIVM wordt “komend jaar wel een belangrijk jaar, waarin veel kan veranderen”, zo stelt hij in het AD. “Inmiddels hebben zo’n twee miljoen Nederlanders de infectie doorgemaakt, die hebben een vorm van immuniteit voor enige tijd, nemen we aan. We gaan vaccineren in januari, een tweede dosis volgt dan medio februari. Dus vanaf die periode zijn vermoedelijk gedeeltelijke versoepelingen mogelijk door de groepen die ingeënt zijn”, aldus Van Dissel, die als voorman van het Outbreak Management Team (OMT) de belangrijkste adviseur van het kabinet is.

Spannende opdracht

“Dat wordt voor ons als OMT ook weer een spannende opdracht: hoe adviseer je precies de goede maatregelen, zodat je kunt versoepelen zonder dat het zo snel weer oploopt?”, vervolgt hij. “Liever ga je niet weer in een harde lockdown.”

Lees ook
Reuk en smaak kwijt door corona? Dít wondermiddel is je redding

Lockdown

Sinds 15 december is de huidige lockdown van kracht, die in elk geval nog tot en met 19 januari duurt. Dit betekent onder meer dat niet-essentiële winkels de deuren voor deze periode hebben moeten sluiten en de horeca nog altijd op slot is. Ook sportscholen zijn dicht en thuis mogen er nog altijd slechts twee mensen op bezoek komen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rijksoverheid (@rijksoverheid.nl)

Bron: ANP | Beeld: iStock, Instagram

Shoppen is altijd een goed idee