Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Virusvrees: RIVM meldt officiële griepepidemie in Nederland

Virusvrees: RIVM meldt officiële griepepidemie in Nederland

Nieuws & Maatschappij
Virusvrees: RIVM meldt officiële griepepidemie in Nederland

Terwijl – voornamelijk in China – het coronavirus in rap tempo om zich heen grijpt (met al ruim 1100 doden en maar liefst 45.000 besmettingen), hebben we in Nederland inmiddels ook zo onze eigen virusproblemen. Er is een griepepidemie uitgebroken. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.

Iedereen griep

Afgelopen week gingen 68 op de 100.000 mensen met griepachtige verschijnselen naar de dokter. “Dit is voor de tweede week boven de grens voor een griepepidemie. We spreken over een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen griepachtige verschijnselen hebben en minstens tien procent van deze mensen met het influenzavirus kampt”, legt een woordvoerder uit. Het influenzavirus veroorzaakt de ‘echte’ griep, de andere virussen vergelijkbare symptomen.

Lees ook
Getroffen door de griep? Van dít eten en drinken knap je weer op

Patiënten tellen

Verspreid over Nederland houden veertig huisartsenpraktijken bij hoeveel patiënten zich melden met griepachtige verschijnselen. Zij kijken ook met welk virus deze patiënten zijn besmet (met het influenzavirus, het rhinovirus, het RS-virus of het enterovirus). Bij ongeveer veertig procent van de monsters die werden afgenomen werd influenza gevonden. Typisch voor de echte griep is zeer plotselinge koorts die kan oplopen tot 39 graden of hoger. Het rhinovirus, het RS-virus en het enterovirus kunnen klachten veroorzaken als een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, hoesten en soms koorts.

Lees ook
Al bijna 30.000 coronabesmettingen: 5x ‘virusfilms’ waarin een pandemie de wereld bedreigt

Wekenlang ellende?

Meestal begint de griepepidemie in december of januari. In de afgelopen tien jaar duurde een epidemie gemiddeld dertien weken, maar vorig jaar zelfs veertien. Hoe lang iemand met griep gemiddeld uit de running is, valt niet te zeggen. Maar zó lang uitzieken is verstandig.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee