Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > RIVM maakt zich minder zorgen om omikron: ‘Rampscenario is afgewend’

RIVM maakt zich minder zorgen om omikron: ‘Rampscenario is afgewend’

RIVM maakt zich minder zorgen om omikron: ‘Rampscenario is afgewend’

Er is veel onderzoek gedaan naar de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat omikron een milder ziekteverloop heeft dan andere coronavarianten. Het RIVM maakt zich momenteel minder zorgen om omikron, maar houdt wel rekening met een toenemend aantal besmettingen.

Omikron

Omikron is sinds een week de dominante coronavariant in Nederland. De nieuwe variant is besmettelijker dan de deltavariant, maar uit diverse onderzoeken blijkt nu dat de omikronvariant aanzienlijk minder ziek maakt dan andere varianten. Dit zegt RIVM-epidemioloog Susan van den Hof tegen NU.nl. De verwachtingen voor de komende weken zijn daardoor iets rooskleuriger dan voorheen werd gedacht. “Het rampscenario waar we in december bang voor waren, is afgewend”, aldus Van den Hof.

Het aantal coronabesmettingen zal echter wel flink toenemen, omdat omikron veel besmettelijker is. De afgelopen week was het aantal positieve testen al 35 procent hoger dan de week ervoor. Dit zorgt ook voor een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Deskundigen denken dat de piek van de komende coronagolf eind januari zal zijn. Door de strenge lockdown en een minder ziekmakende omikronvariant is er in ieder geval geen sprake van duizenden ic-opnames, wat eerder wel was voorspeld.

Lees ook
Dit zijn de andere klachten die je bij omikron krijgt in vergelijking met de deltavariant

Milder ziekteverloop

Uit recente onderzoeken blijkt dat de kans om in het ziekenhuis terecht te komen na een coronabesmetting met de omikronvariant ongeveer 30 tot ruim 65 procent kleiner is dan bij andere varianten. Wel houden wetenschappers er rekening mee dat de variant sneller verspreidt, wat automatisch leidt tot meer besmettingen en dus een hogere kans op meer druk op de zorg. Omdat de huidige vaccins minder beschermen tegen omikron, zullen ook gevaccineerde mensen kans hebben op een besmetting met de omikronvariant. Dit geldt ook voor mensen die al eens eerder zijn besmet met corona.

Of de maatregelen volgende week versoepeld kunnen worden? “Daar buigen we ons als OMT deze vrijdag over. Dagelijks komen nieuwe resultaten naar buiten, waardoor schattingen steeds beter worden”, laat Van den Hof weten. Dinsdag volgt er een persconferentie waarin er meer duidelijk zal worden over eventuele versoepelingen van de maatregelen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress