Je bent hier: Home > Health > RIVM: na handen schudden ook 3 zoenen in de ban, ‘vermijd lichamelijk contact’

RIVM: na handen schudden ook 3 zoenen in de ban, ‘vermijd lichamelijk contact’

Health
RIVM: na handen schudden ook 3 zoenen in de ban, ‘vermijd lichamelijk contact’

Premier Mark Rutte riep alle Nederlanders maandag op om te stoppen met het schudden van handen (en vindt dat zelf als professioneel handen-schudder maar enorm lastig). Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het daarnaast echter ook goed om lichamelijk contact in de algemene zin te vermijden – dus ook bijvoorbeeld de drie zoenen op de wang – zegt een woordvoerder dinsdag.

Nieuwe maatregelen

Maandagavond kondigde Rutte aan dat er enkele nieuwe maatregelen getroffen worden, om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. “We zijn een nuchter landje, maar toch vragen we u opnieuw om scherp te kijken naar algemene hygiënemaatregelen.”

‘Vermijdt zoveel mogelijk lichamelijk contact’

Hoewel het RIVM geen expliciet advies geeft over alle omgangsvormen, is het volgens het rijksinstituut beter om lichamelijk contact in algemene zin te vermijden. “Handen geven is gebruikelijker dan bijvoorbeeld het geven van drie zoenen. Daarom is het advies daarop gericht”, legt een woordvoerder van het RIVM uit aan NU.nl. “Op internet zijn allerlei alternatieven te vinden om elkaar te begroeten”, aldus de woordvoerder. “Bijvoorbeeld een elleboogstoot geven.” De redactie van Flair heeft vernomen dat kinderen op sommige scholen elkaar nu onder meer een ‘schoenzoen’ geven en dat bij sommige bedrijven de ‘voetboks’ al is ingevoerd. Even creatief zijn, dus.

Je geliefden kussen, kan dat nog?

Het advies van het RIVM geldt voor iedereen, maar dat betekent niet dat je je partner geen kus meer mag geven. “Zeker als je bij elkaar in huis woont, is de kans al groter dat je elkaar besmet. Maar het is ook een beetje eigen inzicht, we geven geen advies over heel specifieke situaties”, zegt de woordvoerder. Het is volgens de woordvoerder wel zo dat het virus nog niet wijdverspreid is in het land. “Dus we adviseren nog niet om geen kus aan de partner te geven.” Maar wat niet is, kan dus nog komen…

Aantal besmettingen weer flink gestegen

In Nederland is nu bij 382 personen het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dinsdag 61 meldingen over nieuwe gevallen binnengekregen van de GGD’en, die lokaal verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van het virus. Dat is een stijging van negentien procent. Zoals maandagavond al duidelijk werd, is een vierde patiënt die het virus had overleden, een 78-jarige vrouw uit Goirle. De vrouw had al een kwetsbare gezondheid, zei de burgemeester van de Brabantse plaats. De andere sterfgevallen waren twee mannen van 86 en een man van 82.

Lees ook
Aantal besmettingen met coronavirus neemt toe, maar geen paniek: 6 geruststellende feiten

Het coronavirus in het kort

• Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
• Een geïnfecteerd persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
• Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
• Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
• China telt wereldwijd nu de meeste besmettingen, daarna volgen Italië, Iran en Zuid-Korea.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Giphy, iStock

Shoppen is altijd een goed idee