Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Geen enkel gebied in NL meer met laagste risiconiveau: in nóg acht regio’s is coronasituatie ‘zeer ernstig’

Geen enkel gebied in NL meer met laagste risiconiveau: in nóg acht regio’s is coronasituatie ‘zeer ernstig’

Nieuws & Maatschappij
Geen enkel gebied in NL meer met laagste risiconiveau: in nóg acht regio’s is coronasituatie ‘zeer ernstig’

De coronakaart van Nederland kleurt steeds donkerder en COVID-19 blijft dan ook maar om zich heen grijpen. Dat de situatie zorgelijk is in ons land staat voorop. Helemaal nu nóg in eens acht regio’s het risiconiveau is opgeschaald naar ‘zeer ernstig’.

Coronakaart Nederland

In nog acht regio’s is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat de situatie er nu ‘zeer ernstig’ is. Ze hebben het vierde en hoogste risiconiveau gekregen op de coronakaart. Die status geldt vanaf woensdag in de veiligheidsregio’s Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord. Deze acht regio’s hebben nu hetzelfde risiconiveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid, en Brabant-Zuidoost.

In nóg meer regio’s verhoogd risiconiveau

Ook in Noord-Holland Noord en IJsselland is het risiconiveau woensdag verhoogd. De situatie veranderde daar van ‘zorgelijk’ in ‘ernstig’. Die status gold al in Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Noord- en Oost-Gelderland. In Zeeland en Zuid-Limburg blijft de situatie ‘zorgelijk’, het op een na laagste risiconiveau. Geen enkele regio heeft het laagste niveau, ‘waakzaam’.

Lees ook
Verkoudheid of toch corona? Dit zijn 4 manieren om thuis fit te blijven

Vooralsnog geen gevolgen

Het risiconiveau heeft vooralsnog geen gevolgen. De strenge maatregelen die het kabinet vorige week aankondigde, gelden in het hele land en blijven nog minstens drie weken van kracht. Wanneer het aantal nieuwe besmettingen genoeg is teruggelopen, wil het kabinet overstappen op een regionale aanpak. Dan moeten in elke regio aparte maatregelen en beperkingen gelden op basis van het risiconiveau. Bij ‘zeer ernstig’ zijn bijvoorbeeld geen evenementen mogelijk, bij zorgelijk en ernstig kan dat op kleine schaal. Bovendien mogen bij risiconiveau ‘zeer ernstig’ bijvoorbeeld minder mensen een huwelijk bijwonen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock, Instagram

Shoppen is altijd een goed idee