Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Regen en zware windstoten: zólang houdt zomerstorm Francis nog aan

Regen en zware windstoten: zólang houdt zomerstorm Francis nog aan

Regen en zware windstoten: zólang houdt zomerstorm Francis nog aan

Waar we eerder deze maand door de extreme hittegolf niet konden wachten tot een beetje verkoeling en regen, zijn we nu in het andere uiterste gevallen. Met de komst van Francis is de eerste zomerstorm van 2020 een feit. Het komt met bakken uit de lucht en we kunnen sinds dinsdagavond rekenen op zware windstoten. Maar hoelang duurt het nog tot deze storm is overgewaaid?

Zomerstorm Francis tot in de middag

De storm die over Nederland raast, bereikte woensdag in de loop van de ochtend een hoogtepunt. Aan de kust in het westen en noordwesten is windkracht 9 gemeten, meldt Weeronline. Tegen het middaguur is de storm voorbij. Het duurt tot het eind van de middag voordat de zware windstoten zijn verdwenen.

Zijwind

Langs de westkust zijn er zware windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur en enkele zeer zware windstoten van 100 tot 110 kilometer per uur zijn niet uitgesloten. “Het wegverkeer kan vooral bij zijwind flink gehinderd worden en het wordt afgeraden om met een caravan, aanhanger of lege vrachtwagen de weg op te gaan”, aldus Weeronline.

Overlast treinverkeer

Zomerstorm Francis heeft op verschillende plekken in Nederland tot overlast geleid. Onder meer het treinverkeer kampt met de gevolgen van de storm. Zo rijden er woensdagochtend vroeg tussen Amsterdam en Den Helder minder intercity’s door de weersomstandigheden, rijden er geen treinen tussen Boskoop en Gouda door een boom op het spoor en rijden er tussen Breda en Noorderkempen geen treinen door harde wind op de hogesnelheidslijn.

Stormschade

De brandweer Amsterdam-Amstelland meldt verder dat de stormschade in deze regio vooralsnog enkele omgewaaide bomen zijn. Aan de Keizersgracht is er een auto total loss. Op de Overtoom was een tramleiding geraakt door een boom, maar dat is inmiddels hersteld. Op de Oostenburgergracht konden bewoners tijdelijk hun woning niet uit door een grote boom tegen de gevel. Daarnaast is de N307, de Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad, afgesloten voor vrachtwagens en voertuigen met een aanhanger vanwege de harde wind, meldt Rijkswaterstaat.

Komende dagen

Donderdag is het veel rustiger weer en staat er een matige wind. Vrijdag en in het weekend is het weer iets onstuimiger met een matige tot vrij krachtige wind, maar tot een storm komt het niet meer.

Lees ook
Het plenst, dondert en koelt af: is de zomer voorbij, of wordt september nog zalig warm en zonnig?

Vorige zomerstorm

De laatste officiële zomerstorm was op 10 augustus vorig jaar. Op die dag bereikte de wind in IJmuiden een uur lang gemiddeld windkracht 9. Dit was ook de dag waarop het dak van het stadion van AZ in Alkmaar instortte.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock, Instagram