Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Rechtbank doet uitspraak: 12,5 jaar cel voor Jos B. in zaak Nicky Verstappen

Rechtbank doet uitspraak: 12,5 jaar cel voor Jos B. in zaak Nicky Verstappen

Rechtbank doet uitspraak: 12,5 jaar cel voor Jos B. in zaak Nicky Verstappen

Het hoge woord is eruit: de rechtbank heeft een uitspraak gedaan in de zaak rondom de in 1998 overleden Nicky Verstappen. Naast twaalf jaar cel voor het ontvoeren en misbruiken met fatale afloop, krijgt Jos B. ook nog een half jaar celstraf voor het bezit van kinderporno.

Reactie familie

Na de uitspraak gaf de familie van Nicky een korte reactie in de rechtbank. “We zijn aan de ene kant opgelucht. De rechtbank heeft ervoor gezorgd dat we een dader hebben. Jammer genoeg is er geen tbs opgelegd, dat hadden we wel gehoopt. Maar we zijn hier wel blij mee”, aldus Bertie Verstappen, de moeder van Nicky. Het Openbaar Ministerie eiste echter vijftien jaar cel én tbs. De strafeis vanuit het OM ging dan ook uit van misbruik én doodslag. De rechtbank besloot echter geen tbs op te leggen en achtte doodslag niet bewezen.

Handelen heeft tot dood geleid

Wel liet de rechtbank weten dat ze hiermee niet zeggen dat het Jos B. niet verweten kan worden dat Nicky door zijn toedoen om het leven is gekomen. “Het handelen van u heeft tot de dood van Nicky geleid. Of het nu gewild was of niet, of het bedoeld of onbedoeld was, het kan strafrechtelijk aan u worden toegerekend”, vertelt de rechter. “Nicky is voor altijd elf jaar gebleven omdat een volwassen man zichzelf aan hem heeft vergrepen. Zijn zus heeft zich afgevraagd of Nicky bang is geweest. Of hij om zijn ouders en zus heeft geschreeuwd. Het is voor ons duidelijk dat u, meneer B., een antwoord kunt geven. U heeft echter twee jaar lang gezwegen.”

Lees ook
Femke Verstappen: ‘Of ik Jos B. haat? Het is wel iets meer dan haat’

Advocaat Jos B.

De advocaat van Jos B., Gerald Roethof, heeft direct na de uitspraak laten weten in hoger beroep te gaan. “Ik denk dat er drie dingen van belang zijn. Er is terecht geen tbs opgelegd, er is terecht geen doodslag vastgesteld en terecht dat de wetgever ons de kans geeft in hoger beroep te gaat”, aldus Roethof. Ook zei hij dat zijn cliënt Jos B. gezegd heeft geen straf te accepteren voor iets wat hij niet gedaan zou hebben. De familie is teleurgesteld dat Jos B. zegt onschuldig te zijn. “We nemen het de dader heel kwalijk dat hij niet de waarheid spreekt.”

Zaak Nicky Verstappen

Nicky Verstappen verdween 22 jaar geleden uit een jeugdkamp in Brunssummerheide. Een dag na zijn verdwijning werd zijn lichaam levenloos teruggevonden. Dit was op iets meer dan een kilometer afstand van het jeugdkamp. Hoewel er de afgelopen jaren een aantal verdachten in de zaak werden genoemd, was er pas sprake van een doorbraak nadat er in 2018 een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek werd uitgevoerd. In augustus dat jaar werd duidelijk dat er een DNA-match was met Jos B., nadat hij door zijn familie als vermist was opgegeven, en er dus DNA van zijn eigendommen kon worden afgenomen. Enkele dagen later werd Jos B. in Spanje aangehouden, nadat iemand hem had herkend door de foto’s die in de media zijn verspreid.

Bron: NU.nl, RTL | Beeld: Facebook, ANP