Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Iedereen die corona heeft (gehad), krijgt een QR-code die 1 jaar geldig is

Iedereen die corona heeft (gehad), krijgt een QR-code die 1 jaar geldig is

Iedereen die corona heeft (gehad), krijgt een QR-code die 1 jaar geldig is

Het QR-herstelbewijs is verlengd tot 365 dagen: als je corona hebt gehad, krijg je dus voor een jaar lang een QR-code. Eerst was het bewijs ‘maar’ 180 dagen geldig. 

Er zijn veel vragen over, en dit zijn de antwoorden.

1. Verlenging herstelbewijs, waarom?

Op basis van het advies van het OMT wordt het herstelbewijs met een half jaar verlengd. Volgens het OMT blijven bij 90% van de mensen de antistoffen tegen het virus, een jaar na de besmetting in het lichaam aanwezig. Zelfs bij een besmetting met relatief milde klachten. Het OMT schrijft: “Hetgeen bescherming tegen ernstige ziekte suggereert.”

Er is dus een heel kleine kans om corona op te lopen binnen het jaar na je eerdere infectie. De bescherming bleek uit een grote Deense studie minimaal 7 maanden te gelden. Doordat de studie niet langer liep dan die 7 maanden is er een mogelijkheid dat het ook nog langer kan zijn. Het onderzoek werd daarnaast ook uitgevoerd in de periode voor de opkomst van varianten.

2. Is de verlenging ook in het buitenland geldig?

De verlenging geldt alleen in Nederland. Het OMT maakte begin oktober bekend dat: “Het advies is niet in lijn met huidig Europees beleid.”

Mocht je in Europa willen reizen, dan is alleen het herstelbewijs geldig na een positieve PCR-test en geen positieve antigeentest. In Nederland zit daar geen verschil tussen.

3. Wat als je nu al een herstelbewijs hebt voor een halfjaar?

Het herstelbewijs kan nu al verlengt worden via de CoronaCheck-App. Met de app worden positieve testuitslagen uit het systeem van de GGD en andere testlocaties gehaald. In de app moet dan wel opnieuw het bewijs worden gehaald.

Lees ook
Uit onderzoek blijkt dat 13 doodgeboortes in de Randstad zijn veroorzaakt door een coronabesmetting tijdens de zwangerschap

4. Hoeveel kans heb je eigenlijk om opnieuw besmet te raken?

Tegenwoordig raken veel mensen voor een tweede keer besmet. Echter is de kans heel klein dat dit na een positieve test nog een keer gebeurt. RIVM schrijft op de website dat er t 1 tot 2 procent kans is op een nieuwe besmetting na een eerdere besmetting. “Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images