Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Ongevaccineerde kunnen ondanks medische redenen tóch een QR-code krijgen

Ongevaccineerde kunnen ondanks medische redenen tóch een QR-code krijgen

Ongevaccineerde kunnen ondanks medische redenen tóch een QR-code krijgen

Nu de coronamaatregelen door de overheid zijn aangescherpt, wordt het als ongevaccineerde steeds moeilijker om dingen te ondernemen. Veel mensen die zich niet kunnen laten vaccineren vanwege medische redenen zijn hier de dupe van. Gelukkig is er daarom besloten om deze ongevaccineerde groep toch een tijdelijk QR-code te geven. 

QR-code

Mensen die niet gevaccineerd zijn vanwege medische redenen kunnen een bezoek brengen aan hun arts. De aanvraag voor een QR-code wordt door hun arts en in sommige gevallen door andere deskundigen beoordeeld. Ongevaccineerde mensen die geen vaccin willen om andere redenen komen niet in aanmerking voor de tijdelijke QR-code, benadrukt Hugo de Jonge. Veel mensen zijn niet zeker van het vaccin en denken dat het vaccin niet goed voor hen is. Zij weigeren om de prik te nemen. Deze groep mensen zal waarschijnlijk minder vrijheden krijgen als er weer nieuwe maatregelen komen.

ChristenUnie

Christenunie kwam in het voorjaar al met het verzoek voor de tijdelijke QR-code. Om die reden is er een pilot in gezet en ervaring op gedaan met aanvragers. Daarnaast is er uitvoerig gekeken naar een goed alternatief, vertelt de Jonge. De pilot bleek erg informatief. Een van de uitkomsten was dat het onverstandig is om een eigen (huis)arts over de medische conditie en QR-code te laten oordelen. (Huis)artsen zouden hierdoor volgens het pilot in een ingewikkelde positie komen te staan.

Lees ook
In België worden ongevaccineerde zorgmedewerkers ontslagen per 1 april: ‘Iedereen in de zorg moet gevaccineerd zijn’

Nog een paar weken geduld

Maar juich niet te vroeg. De tijdelijke QR-code kan nog even op zich laten wachten, dus tot die tijd moeten alle ongevaccineerden zich aan de ‘normale’ maatregelen houden. Volgens de Jonge kan het nog wel een paar weken duren voor de QR-code beschikbaar wordt voor mensen die ongevaccineerd zijn om medische redenen. Ze zijn druk bezig me de procedure van aanvraag, beoordeling en mogelijke verstrekking.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images