Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > We hebben een winnaar! Prikspijt is hét woord van het jaar 2021

We hebben een winnaar! Prikspijt is hét woord van het jaar 2021

We hebben een winnaar! Prikspijt is hét woord van het jaar 2021

De uitslag van de Van Dale ‘Woord van het Jaar 2021-verkiezing’ is inmiddels bekend gemaakt. De stembussen werden gesloten en vanmorgen werd de winnaar bekend gemaakt. Het woord ‘prikspijt’ won de verkiezing met maar liefst 82,2% van de stemmen. 

Prikspijt

De definitie van prikspijt: spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte.

Suggesties

Veel mensen konden in het voorstadium van de verkiezingen suggesties doen voor woorden waar op gestemd kon worden. De lijst met genomineerde woorden werd twee weken geleden bekend gemaakt. Drie woorden uit deze lijst haalden een podiumplek, dit waren ‘woonprotest’ en ‘wappiegeluid’. Maar ook woorden als ‘influencer’ en ‘memeaandeel’ stonden in de lijst.

Populaire verkiezingen

De verkiezing was dit jaar een stuk populairder dan eerdere jaren. In 2020 werden er zo’n 12.000 stemmen uitgebracht, dit jaar waren dat er maar liefst 49.000. In 2020 won het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ maar met slechts 30% van de stemmen. Dat is dus veel minder overtuigend dan de winnaar van dit jaar.

Oproep

En volgens hoofdredacteur van Van Dale, Ton den Boon is daar een goede verklaring voor. In een interview in het Radio 1 Journaal verteld hij: “We zagen vrij kort na de start van de verkiezingen twee weken terug dat er op sociale media enorm veel opgeroepen werd om op ‘prikspijt’ te stemmen. En zoals dat dan kan gaan kreeg dat vliegerwiel iedere keer weer een nieuwe zwaai.”

Stemming van het volk

Maar is deze verkiezing dan wel eerlijk gegaan? “Uiteindelijk blijft het een stemming van het volk. Maar je kan je zoals bij alle verkiezingen inderdaad afvragen of de uitslag een goede afspiegeling van de samenleving is. We hebben in ieder geval wel uitgesloten dat er bots zouden zijn geweest die de uitslag hebben beïnvloed door automatisch stemmen uit te brengen”, verklaart Ton.

Lees ook
Dochter Hugo de Jonge wil niet meer over straat met haar vader: ‘Ze zouden thuis graag willen dat ik een normale baan heb

Hugo de Jonge

Ook coronaminister Hugo de Jonge heeft gereageerd op de uitslag van de verkiezing. Hij is het niet eens met de definitie van het woord. Via Twitter laat hij weten wat hij van de term vindt. En de reacties die de coronaminister krijgt, die zijn niet bepaald mild.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: GettyImages