Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Prangende vraag: is de kans op besmetting het kleinst in een ruimte vol met gevaccineerde, geteste of genezen mensen?

Prangende vraag: is de kans op besmetting het kleinst in een ruimte vol met gevaccineerde, geteste of genezen mensen?

Prangende vraag: is de kans op besmetting het kleinst in een ruimte vol met gevaccineerde, geteste of genezen mensen?

Momenteel moeten mensen op verschillende locaties een coronatoegangsbewijs laten zien. Er zijn meerdere manieren om een toegangsbewijs te krijgen, met een volledige vaccinatie tegen corona, een negatieve coronatest of een herstelbewijs. Maar nu is de prangende vraag: waar is de kans op een coronabesmetting het kleinst? In een ruimte met enkel gevaccineerden, recent genezen mensen of met negatief geteste mensen?

Coronatoegangsbewijs

Momenteel moeten mensen bij de ingang van theaters, musea, evenementen en de horeca een toegangsbewijs laten zien. Het coronatoegangsbewijs is er niet voor niks. “Een coronatest, coronaherstelbewijs en een vaccinatiebewijs zijn stuk voor stuk bedoeld om het risico op besmetting omlaag te krijgen”, zegt een woordvoerder van het RIVM. Of je nu getest, gevaccineerd of hersteld bent, geen enkele methode is 100 procent waterdicht. Het kan zijn dat iemand die hersteld is alsnog corona krijgt, al is deze kans heel klein. Een gevaccineerde kan ook nog corona krijgen, al is dit vaak in een mildere vorm, waardoor hij of zij minder besmettelijk is dan een ongevaccineerd persoon. En een getest iemand kan onterecht een negatieve uitslag krijgen terwijl ‘ie wel corona heeft.

Lees ook
Voor ongevaccineerden is de kans op IC-opname door corona meer dan 30 keer zo groot

Wanneer kans op coronabesmetting het kleinst?

Volgens het RIVM heeft iedereen er in algemene zin het meeste baat bij als iedereen in een ruimte, bijvoorbeeld tijdens een vergadering, event of avondje uit, gevaccineerd is. “Daarmee bescherm je jezelf tegen ernstige klachten en je omgeving omdat je minder besmettelijk bent”, aldus de RIVM woordvoerder. Een idealere situatie zou zijn als iedereen, gevaccineerd of niet gevaccineerd, testen voor toegang zou doen. Hiermee vergroot je de kans om iemand die besmet is met corona ertussenuit te halen. Maar bij kleine bijeenkomsten, zoals bijvoorbeeld werkvergaderingen, is het makkelijker om 1,5 meter afstand te houden en te zorgen dat de ruimte goed geventileerd is. En als je corona-gerelateerde klachten hebt, blijf dan thuis en ga niet op pad.

De overheid probeert de komende tijd om mensen bewust te maken van de basismaatregelen met meerdere campagnes. Dit om mensen over te halen zich te houden aan de basismaatregelen. Die zijn als volgt: laat je testen bij klachten, draag een mondkapje waar het verplicht is (winkels, supermarkten en bij contactberoepen) en laat je coronatoegangsbewijs zien waar dit moet (horeca, events, culturele instellingen).

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images