Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > De lijst is binnen: dít waren de populairste kindernamen in 2019

De lijst is binnen: dít waren de populairste kindernamen in 2019

Nieuws & Maatschappij
De lijst is binnen: dít waren de populairste kindernamen in 2019

De Sociale Verzekeringsbank presenteerde maandag de populairste kindernamen van het afgelopen jaar, en da’s toch ieder jaar weer een dingetje. De top drie jongens- en meisjesnamen wisselt immers zelden; welke namen staan er dit jaar – weer óf misschien toch wel voor het eerst – op nummer één?

Emma en Noah

Baby’s die vorig jaar zijn geboren hebben het vaakst de namen Emma (voor een meisje) en Noah (voor een jongen) gekregen, zo blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Maar liefst 785 keer gaven ouders hun zoon de naam Noah, 731 meisjes werden Emma genoemd.

Op de voet gevolgd door…

Voor meisjes is ook de naam Mila populair, die naam staat op de tweede plaats en is 671 keer aan een kindje gegeven. Sophie blijft ook in trek. Sinds vorig jaar ‘lopen’ er weer 645 meisjes extra rond in ons land met die naam. De populairste meisjesnaam uit 2018, Julia, belandde in 2019 op nummer vijf: 630 meisjes kregen die naam. Bij de jongens werden vorig jaar 717 baby’s Daan genoemd, die naam belandde daarmee op de tweede plek. De naam Lucas (in 2018 op 1) doet het ook nog steeds goed en staat nu op nummer drie.

Bekende voorbeelden

Een opvallende nieuwkomer in het lijstje van 2019 is de naam Frenkie op plek 301, waarschijnlijk te koppelen aan voetballer Frenkie de Jong. Maar ook een stijging van het aantal kinderen met de naam Donny is opvallend. Deze naam stond in 2018 nog op plek 531 en afgelopen jaar op plek 263 en is mogelijk te linken aan de populariteit van de Amsterdamse voetbalclub Ajax en speler Donny van de Beek. Bij de meisjes wordt de naam Meghan steeds populairder. In 2018 kwam die naam nieuw binnen op plek 465, maar dit jaar is de naam licht gestegen naar plek 429.

Boksers

De naam Badr, wellicht vanwege de media-aandacht rondom bokser Badr Hari, kwam afgelopen jaar na een paar jaar afwezigheid ook weer in de lijst, op plek 551. Rico staat al jaren tussen de populairste namen, maar moest het dit jaar wel doen met een lagere notering. De naam daalde van plek 322 in 2018 naar plek 416 afgelopen jaar.

Lees ook
Geinig: deze opvallende bijnamen gebruikt Naomi van As voor dochtertje Kae

Meer jongens

De SVB kan de lijst met populaire kindernamen geven omdat de organisatie de kinderbijslag uitbetaalt en inzicht krijgt in welke namen pasgeboren baby’s hebben gekregen. In ons land werden vorig jaar 169.189 baby’s geboren: 86.653 jongens en 82.536 meisjes. De SVB baseert dit op gegevens tot en met november.

De complete top 10 meisjesnamen:

1. Emma
2. Mila
3. Sophie
4. Zoë
5. Julia
6. Tess
7. Sara
8. Anna
9. Evi
10. Saar

De complete top 10 jongensnamen:

1. Noah
2. Daan
3. Lucas
4. Levi
5. Sem
6. Finn
7. Liam
8. James
9. Milan
10. Luuk

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee