Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Bereid je maar voor op ernstige klachten en een paar helse dagen: hooikoorts gaat piekperiode in

Bereid je maar voor op ernstige klachten en een paar helse dagen: hooikoorts gaat piekperiode in

Bereid je maar voor op ernstige klachten en een paar helse dagen: hooikoorts gaat piekperiode in

Van niezen aan de lopende band tot traanogen en een hoop gesnotter: hooikoorts is zeker geen pretje. En als je last van hebt van de allergie, ga je een paar vreselijke dagen tegemoet. Sterker nog: de piek van het hooikoortsseizoen is in aantocht, wat betekent dat je klachten hoogstwaarschijnlijk nóg erger zijn.

Piekperiode hooikoorts

De droogte heeft er niet voor kunnen zorgen dat de piek van het graspollenseizoen uitblijft. Naar verwachting zullen ruim 2 miljoen Nederlanders met een graspollenallergie deze week ernstige klachten ondervinden, zoals jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten.

Pollen in de lucht

De afgelopen periode was het overwegend droog maar de regen van het afgelopen weekend heeft de bloei van de grassen weer sterk bevorderd. De pollenplanner van Wageningen University en Weeronline voorspellen dat de piekperiode in de komende dagen plaatsvindt, waarbij de massaal aanwezige bloeihalmen in bermen en grasvelden hun pollen aan de lucht zullen afgeven.

Extreme droogte

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek Ziekenhuis namen half april al de eerste bloeihalmen boven het maaiveld waar. Ondanks de vroege groei, die op start kwam door een zeer warme start van het jaar, was er geen uitzonderlijk vroege piek van graspollen. Die vertraging is mogelijk veroorzaakt door de extreme droogte die plaatsvond in april en mei.

Lees ook
Een halfuurtje zoenen voor het slapengaan: tips om de nacht door te komen met hooikoorts

Verwarring rondom coronaklachten

Extra lastig dit jaar is het feit dat het coronavirus momenteel enorm huishoudt in ons land. “Met de huidige crisis rondom COVID-19 [de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, red.] is het in de lucht komen van pollen extra vervelend. Een deel van de hooikoortsklachten lijkt immers op verkoudheidsklachten die ook voorkomen bij COVID-19-patiënten.” Symptomen van COVID-19 zijn onder meer neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en koorts. Hooikoortspatiënten kunnen last krijgen van kriebelhoest, een loopneus, tranende ogen en niesbuien.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock