Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Wow: vrouwen krijgen 220.000 euro minder pensioen dan mannen

Wow: vrouwen krijgen 220.000 euro minder pensioen dan mannen

Wow: vrouwen krijgen 220.000 euro minder pensioen dan mannen

Dat er een loonkloof is en vrouwen minder verdienen dan mannen is algemeen bekend. Maar dat er ook een pensioenkloof bestaat tussen mannen en vrouwen weten veel mensen niet. Pensioenfonds ABP zocht het uit. 

Pensioenkloof

Er is een behoorlijke loonkloof tussen mannen en vrouwen. Als je kijkt naar de verschillen in uurloon, dan verdienen vrouwen maar liefst 14% minder dan mannen. Bizar! Het verschil in pensioen verschilt bij mannen en vrouwen daarom ook behoorlijk, volgens het pensioenfonds ABP. Pensioenfonds ABP onderzocht de financiële redzaamheid van vrouwen in het onderwijs en werkend bij de overheid. En de resultaten waren best wel schokkend. Vrouwen krijgen in totaal tot wel 220.000 euro (!) minder pensioen dan mannen. Dat is ongeveer bruto 10.000 euro per jaar. Een behoorlijk bedrag!

De pensioenkloof komt vooral doordat vrouwen vaak parttime werken. En minder werken, betekent minder pensioenopbouw. Vrouwen werken minder, maar ze daarnaast verdienen ze ook gemiddeld minder. En dat kan leiden tot een groot verschil van wel 220.000 euro, volgens het ABP. Een kleine kanttekening is wel dat er in het onderzoek gekeken is naar vrouwen werkend in het onderwijs en bij de overheid, waarvan bijna 70% parttime werkt. Het is dus niet helemaal representatief voor werkende vrouwen in andere sectoren.

Lees ook
Die orgasmekloof is er al jaren: verdwijnt het nu we steeds meer weten over de clitoris?

Financiële situatie

Ook blijkt dat meer dan 40% van de vrouwen niet inzichtelijk heeft hoe haar financiële situatie eruit ziet als ze arbeidsongeschikt zou raken, gaat scheiden of als haar partner overlijdt. Veel vrouwen stelt het inzichtelijk maken van haar financiën liever uit en bijna 20% gaf aan niet eens te weten hoe het eigenlijk werkt. Mannen daarentegen gaan hier juist gelijk mee aan de slag. Zij zijn vaak ook beter op de hoogte van verzekeringen, pensioen, woonlasten en belastingen dan vrouwen. Het bleek dat maar een heel klein deel van de vrouwen nadenkt over haar financiële toekomst, slechts 10 procent. Daar mag wel wat verandering in komen!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Unsplash