Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Ouders krijgen recht op negen weken betaald ouderschapsverlof vanaf volgend jaar

Ouders krijgen recht op negen weken betaald ouderschapsverlof vanaf volgend jaar

Ouders krijgen recht op negen weken betaald ouderschapsverlof vanaf volgend jaar

Vanaf augustus 2022 krijgen beide ouders negen weken betaald ouderschapsverlof. Hiermee kunnen ouders meer tijd krijgen voor een goede balans tussen werk en gezin.

Betaald verlof

Vanaf 2 augustus 2022 gaat deze nieuwe wet in. Het ouderschapsverlof moest verder uitgebreid worden vanwege de Europese richtlijnen. De overheid betaalt tot maximaal de helft van het salaris terug als ouders het verlof opnemen in het eerste levensjaar van de baby. Ongebruikte weken na het eerste levensjaar kunnen nog opgenomen worden op een later moment, maar dan alleen onbetaald. De wet is ingesteld om de gelijkheid tussen ouders te bevorderen, zodat er een betere werk/gezin balans kan worden bewerkstelligd. “Door het ouderschapsverlof deels te betalen wordt het makkelijker om zowel een baan te hebben als meer tijd thuis te besteden. En dat is belangrijk, want in het eerste jaar maken stellen afspraken over de werk- en zorgverdeling”, zei minister Koolmees.

Lees ook
Moeite met ‘nee’ zeggen? Waarom grenzen stellen in het moederschap zo belangrijk is 

Bestaande verlof blijft ook bestaan

Momenteel hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof in de eerste acht levensjaren na de geboorte van een kind. Dit is echter onbetaald. Omdat het duur is om onbetaald met verlof te gaan, maken slechts een derde gebruik van die regeling. Vanaf volgend jaar wordt het wel mogelijk om negen weken gedeeltelijk betaald krijgen voor ouderschapsverlof, bovenop de al bestaande verlofregelingen. Zo wordt de drempel om tijdelijk minder te werken hopelijk verlaagd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: