Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > ‘Beste Film’-Oscar voor het eerst naar niet-Engelstalige film: waarom je ‘Parasite’ écht moet zien

‘Beste Film’-Oscar voor het eerst naar niet-Engelstalige film: waarom je ‘Parasite’ écht moet zien

‘Beste Film’-Oscar voor het eerst naar niet-Engelstalige film: waarom je ‘Parasite’ écht moet zien

De Zuid-Koreaanse film ‘Parasite’ heeft zondag de Oscar voor beste film gewonnen. Het is voor de eerste keer ooit gedurende de 92-jarige geschiedenis van ‘s werelds meest prestigieuze filmprijzen dat een niet-Engelstalige titel deze eer te beurt viel.

Grote winnaar van de avond

En da’s niet de enige score van de avond. Regisseur Bong Joon-Ho won eerder op de avond al de beeldjes voor beste buitenlandse film, beste scenario en beste regie, waarmee de film officieel de grote winnaar van de avond werd. De zaal gaf de cast en crew een staande ovatie. Parasite was de enige film met vier prijzen. Het oorlogsepos 1917 van Sam Mendes volgde met drie beeldjes, al waren dit allemaal ‘technische’ awards (beste effecten, camerawerk en geluidsmixage).

Volle zalen

In Nederland trok de zwarte komedie tot nu toe 216.000 bezoekers. Het is daarmee de meest succesvolle Aziatische bioscoopfilm ooit in de Nederlandse bioscopen. Hoewel de film dus al maanden volle zalen trekt in Nederland, bestaat de kans dat jij ‘m nog niet hebt gezien. Veel Nederlanders gaan nou eenmaal liever naar een Engelstalige film óf een productie uit eigen land.

Als de wiedeweer naar de bios

Na de prijzenregen bij niet alleen de Oscars, maar ook bij de Golden Globes, BAFTA’s en SAG Awards (en ga zo maar door, de teller staat op 198 prijzen), raden we je aan om tóch nog even als de wiedeweer naar de bioscoop te gaan. Dat kan naar de originele uitvoering, die nog in verschillende bioscopen in het land te zien is, en naar een maandag aangekondigde nieuwe versie van Parasite. De speciale zwart-witversie, die eind vorige maand in première ging op het International Film Festival Rotterdam en daar werd bekroond met de publieksprijs, is vanaf nu te zien op het witte doek.

Lees ook
Kun je ze allemaal afvinken? Dít zijn de 10 beste films van 2019

Een film uit duizenden

Parasite gaat over een arm gezin dat op slinkse wijze een plek weet te bemachtigen in het leven van een steenrijke familie. Regisseur Bong Joon Ho combineert drama, thriller, horror én zwarte comedy alsof het niets is. De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning een arm bestaan. Ze raken bijzonder gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren. Het gezin probeert langzaam maar zeker te infiltreren (#parasieten) in het leven van de familie en heeft daarbij geen moeite met een paar leugentjes om eigen bestwil. Een onverwacht voorval gooit echter roet in het eten, waardoor ze alles op alles moeten zetten om hun nieuwe leven in stand te houden. Wat er dán allemaal gebeurt, hou je haast niet voor mogelijk. Eén ding is zeker: dit heb je nog nooit gezien.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, Superguide | Beeld: BrunoPress