Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Opvallend nieuw advies OMT: ‘Tref voorbereiding voor zware restricties’

Opvallend nieuw advies OMT: ‘Tref voorbereiding voor zware restricties’

Opvallend nieuw advies OMT: ‘Tref voorbereiding voor zware restricties’

De coronamaatregelen zullen waarschijnlijk de komende weken nog zwaarder worden, volgens het OMT.

Zware lockdownregels om contacten te verminderen zijn nu ‘nog niet opportuun voor directe uitvoering’ maar kunnen wel alvast voorbereid worden, schrijven de adviseurs van het Outbreak Management Team in hun brief aan het kabinet. Dat probeert nu met een reeks ingrepen de nieuwste coronagolf te stuiten.

Dit gaat er dan veranderen

Als dat niet werkt, krijgen we volgens sommige experts deze extra restricties: de beperking van openingstijden in de horeca, beperking van thuisbezoek, herinvoering van verplichte vaste zitplek en sluiting van niet-essentiële winkels. Ofwel: alleen de supermarkten mogen nog open blijven. En de horeca mag nog korter open zijn, we mogen minder bij elkaar op bezoek (wie weet zelfs rond de kerstdagen).

Dat schrijft OMT-voorzitter Jaap van Dissel in het nieuwste advies dat vannacht openbaar werd. Ook het 2G-protocol, waarbij alleen gevaccineerden of genezen personen een coronapas krijgen waarmee ze ergens naar binnen mogen (zoals in de horeca), behoort tot het zware pakket waar de regering rekening mee moet houden. Dat zou betekenen dat niet-gevaccineerden niet meer welkom zijn in restaurants en andere openbare plekken, zoals bioscopen, pretparken en sportscholen.

Veel thuis

De passage uit het advies is opvallend: in een interview met het AD benadrukte Van Dissel vorige maand nog dat we nu in een ‘principieel andere fase’ zitten van de coronacrisis dan de vorige winter. Harde lockdownregels zag hij toen absoluut niet als reëel. Dat lijkt nu anders te zijn. We moeten ons voorbereiden op een kille winter, waarin we waarschijnlijk weer veel thuis zullen zitten.

Lees ook
Jawel hoor: de gevreesde mondkapjesplicht komt weer terug in winkels en bij contactberoepen

Bron: AD | Beeld: Getty Images