Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Oppassen geblazen: pakketje aannemen voor de buren kan ‘nieuwe’ truc van oplichters zijn

Oppassen geblazen: pakketje aannemen voor de buren kan ‘nieuwe’ truc van oplichters zijn

Oppassen geblazen: pakketje aannemen voor de buren kan ‘nieuwe’ truc van oplichters zijn

Als je een pakketje aanneemt voor je buren, is het natuurlijk logisch dat de adressticker niet klopt. Maar ontvang je een pakketje met een andere naam maar wel exact jouw adresgegevens? Dan is het wijsheid even goed op te letten. Het kan een vorm van oplichting zijn, een pakketje aannemen dat niet voor jou is. 

Oplichting: pakketjes aannemen op jouw adres

Slimme oplichters hebben namelijk een ‘nieuwe’ truc gevonden: een pakketje bestellen, ‘achteraf betalen’ als betaalmethode kiezen en dan op jouw adres factureren. Via de track & trace-code houden ze in de gaten waar het pakketje is en dan onderscheppen ze ‘m. Het kan ook zijn dat-ie daadwerkelijk bij jou thuis wordt afgeleverd en dan door iemand wordt opgehaald met het excuus dat ze een verkeerd huisnummer hebben doorgegeven. Wees dus alert!

Verkeerd pakket ontvangen: to do lijst

Maar wat moet je doen als de postbode aan je deur staat met zo’n gek pakket? Allereerst kun je het altijd weigeren: je bent namelijk nooit verplicht om een pakketje aan te nemen voor wie dan ook. Is het pakket door de brievenbus binnengekomen? Of zag je pas later dat er een andere naam op staat? Neem dan contact op met de online winkel waar het is besteld. Blijkt dat het inderdaad op jouw adres is besteld? Retourneer het pakket dan en laat het weten aan de politie en de winkel waar de bestelling vandaan komt.

Lees ook: 
Marktplaats waarschuwt voor gevaarlijke links: Veel oplichting bij ‘Gelijk Oversteken’

Betalen voor pakketje dat je niet hebt besteld

Het kan zijn dat de winkel jou verplicht om alsnog voor het pakketje te betalen. Maar dit mogen ze niet doen. Als jij het niet hebt besteld, hoef je er niet voor te betalen. Als het goed is heeft de winkel een keurmerk, met hen kun je hierover contact opnemen. Heeft iemand het pakketje toch bij je opgehaald en heb je er geen goed gevoel over? Doe dan aangifte bij de politie, zo luidt het advies.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Opgelicht, Margriet | Beeld: Getty Images